Хедвиге Нюенс e специален гост на предстоящия Глобален форум на

...
Хедвиге Нюенс e специален гост на предстоящия Глобален форум на
Коментари Харесай

Хедвиге Нюенс, президент на European Women On Boards: „Огромна загуба на талант е жените да не участват активно в управлението на бизнеса”

Хедвиге Нюенс e специфичен посетител на идния Глобален конгрес на дамите водачи 2023, проведен от Съвета на дамите в бизнеса в България (СЖББ) на 2 ноември в София. Тя е ръководител на Международната банкова федерация и президент на основаната в Брюксел организация European Women On Boards (EWOB), която сплотява дами на управителни позиции от цяла Европа. EWOB има основна роля за въвеждането на европейската инструкция до 2026 година най-малко 40% от борда на шефовете на фирмите да е формиран от дами.

Г-жа Нюенс е дълготраен покровител на тематиката за разнообразието и равнопоставеността сред половете и наставник на стотици дами по пътя им към сполучлива кариера на мениджърски позиции. Номинирана е за Член на Консултативния съвет за тъждество сред половете на G7 за 2023 година, извършен по време на японското председателство.

По покана на СЖББ, по време на Глобалния конгрес на дамите водачи 2023, Хедвиге Нюенс ще показа своя опит на тематика равнопоставеност и многообразие в фирмите в Европа.

Г-жо Нюенс, вие сте президент на мрежата от дамски бизнес организации в Европа - European Women on Boards, разкажете ни малко повече за работата ѝ и за ролята ѝ за реализиране на равнопоставеност в Европа?

Мисията на European Women on Boards e реализиране на равнопоставеност на равнище изпълнителни шефове на компании. Ние представляваме 25 страни в Европа и тази година отбелязахме 10-годишнината от основаването на организацията. Вярваме, че там където има по-добра равнопоставеност, има и по-добри бизнес благоприятни условия. И статистиката работи в поддръжка на казаното – тя демонстрира, че колкото са по-многообразни екипите в една компания, толкоз по-стабилни и устойчиви са нейните развиване и напредък. Затова в организацията работим интензивно и за реализиране на равнопоставеност и разнообразие на всички равнища в бизнеса.

European Women on Boards има основна роля за въвеждането на директивата на Европейския съюз до 2026 година най-малко 40% от борда на шефовете на фирмите да е формиран от дами. Смятате ли, че тази квота ще е ефикасна и би била дълготрайно решение за реализиране на равнопоставеност в бизнеса?

Тук по-скоро приказваме за реализиране на цели, в сравнение с за квоти. Разглеждайки числата в проучванията и статистиките на Европейския институт за тъждество сред половете (EIGE), виждаме, че страните, които са си сложили съответни цели и са подхванали ограничения за постигането им, са умножили броя на дамите в управническите бордове по 5. В същото време, страните, които нямат такива ограничения, означават напълно лека смяна в интерес на дамите на мениджърски позиции и то за дълъг интервал от две десетилетия. Ето за какво е толкоз значимо да имаме тази цел от 40% до 2026 година за всички огромни компании в 27-те страни на Европейския съюз.

А има ли страни в Европейския съюз, които към този момент са постигнали тази квота?

Пак ще изтъквам статистиката и съответно данните от края на предходната година, които демонстрират, че 7 страни са постигнали задачата с 40% дами в фирмите, които обаче не са на високи управителни позиции. 4 други страни са покрай тази цел. България да вземем за пример изостава в статистиката с едвам 14% наличие на дамите в огромните компании. Като цяло, данните за равнопоставеност в Европейския съюз последователно се усъвършенстват в интерес на дамите, само че има още доста какво да се направи.

Като дълготраен бранител на тематиката за разнообразието и равнопоставеността сред половете, съгласно Вас какви са бариерите и стандартите, които дамите би трябвало да преодоляват в този момент, с цел да доближат до върховете в бизнеса?

Това е доста добър въпрос. Днес близо 60% от студентите в международен мащаб са дами. Това значи, че процентът на дамите с висше обучение е по-висок от този на мъжете. Въпреки това обаче, дамите към момента са малцинство в ръководството на световните компании, което е голяма загуба на гений. Жените не престават да са подложени и на доста повече рецензия, и срещат доста повече компликации по пътя на професионалното си развиване. В същото време изследванията демонстрират, че овластяването на дамите подтиква стопанската система и носи изгода за всички.

Как многообразието в борда на шефовете на една компания може да повлияе позитивно на успеваемостта в работата и взимането на решенията?

Вече е потвърдено, че един работен екип от многообразна общественост се показва по-добре и взима по-ефективни бизнес решения по отношение на подобен, в който липсва разнообразие. Но с цел да бъде отключен геният на многообразния екип, е належащо чудесно водачество. При ръководството му са нужни доста характерни качества, като емпатия, дарба за чуване на отсрещната страна, основаване на безвредно пространство, което да разреши полемика и по-късно да се стигне до компромис. Това не е лесна задача и изисква друг вид лидерески метод. Така че фирмите би трябвало да стартират да взимат по-смели решения, когато става дума за равнопоставеност и разнообразие на работното място и да се уверят, че те в действителност участват в екипите и корпоративната им просвета, а не е нещо пожелателно, написано във фирмените им правила.

Каква ролята има всеки поотделно за реализиране на равнопоставеност - страната, корпорациите и обществото?

Отново дублирам, че е належащо да се слагат напълно съответни цели. Ето за какво европейската инструкция в тази посока е толкоз потребна. Много значим е тонът, който се задава от горната страна. Трябва да сме сигурни, че на най-високо равнище има равнопоставеност и показване на разнообразни групи и по-късно да вървим надолу по стълбицата, с цел да покрием всички равнища в една компания. Само тогава можем да забележим цялостния капацитет на екипите, в които има равнопоставеност и разнообразие. Точно тук идва и ролята на обществото и най-много на приемането на обстоятелството, че дамите и мъжете би трябвало да имат равни благоприятни условия да провеждат работния и персоналния си живот както желаят.

Бихте ли показали сполучливи образци за страни, които са постигнали забележителен прогрес в насърчаването на равнопоставеността и многообразието и какъв опит могат да почерпят другите от тях?

Франция и Норвегия са подобен добър образец. Там огромните компании имат повече от 45% дами в бордовете и сега уголемяват задачата си и към по-малките бизнеси. Тук от значително значение е комбинацията от ограничения. От една страна, би трябвало да има равнопоставеност в бордовете на фирмите, от друга, е належащо да се мисли за дамите още при започване на кариерата им с предложение на гъвкави условия на труд, налични грижи за децата, равно възнаграждение за идентичен труд и така нататък Държавите би трябвало да оказват помощ, като дефинират вярната политика и дават нужните принадлежности за използването ѝ.

Какъв съвет бихте дали на младите дами, които в този момент вършат първите крачки в кариерата си и по какъв начин да се приготвят, с цел да станат един ден положителни водачи?

Ето какво ще им кажа. Присъединете се към мрежа с бизнес организации, с цел да разширите връзките си. Това сигурно ще улесни израстването ви в кариерата, а в това време ще ви бъде доста занимателно. Второ, помолете за помощ, организирайте някой да ви оказва помощ за домакинската работа и в грижата за децата. Уверете се, че знаете какво тъкмо желаете да постигнете и намерете подобаващите хора, които ще ви оказват помощ за това. European Women on Boards е тъкмо такава платформа - богата общественост от дами с еднообразно мислене, подготвени да оказват помощ и стимулирани да преминат към идващия стадий в кариерата си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР