Хайде, самоубийче, разкажи ни някоя история… С разказване на истории

...
Хайде, самоубийче, разкажи ни някоя история… С разказване на истории
Коментари Харесай

Кой е късметлията с ръждивия револвер?



Хайде, самоубийче, разкажи ни някоя история…

С описване на истории – по този начин се борят със самотата обезверените герои в спектакъла “Късметлията с ръждивия револвер ”, който се играе в Нов спектакъл - НДК. Разказвач е познатият съветски публицист Максим Горки, който на 19 години прави опит за самоубийство. В болничното заведение попада на двама чудаци, или “чешити ”, както ги назовава режисьорът Ева Данаилова, с които дружно потеглят по пътя на порастването и спасението.

Младият Максим Горки се лута сред желанието за живот и безнадеждността, а историите го избавят. Но дали ще спасят и съседите му по легло?

 Петър Петров - Перо и Стефан Додуров

Създаването

“Късметлията с ръждивия револвер ” е режисьорския дебют на Ева Данаилова . Тя приключва НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов " през 2013 година в класа на проф. Ивайло Христов и по-късно става част от трупата на Народен спектакъл „ Иван Вазов “. Ева споделя, че намира новото си амплоа на режисьор за комплицирано и любопитно предизвикателство. Нейни родители са куклените артисти Соня Ботева и Енчо Данаилов, прочут още като Бате Енчо. Благодарение на тях, тя израства в театъра и може би тъкмо това ѝ оказва помощ да се усеща удобно и от другата страна на сцената, в необятния свят на режисурата.

Но с изключение на за нея, пиесата е дебют за текст на Екатерина Георгиева и за сценография на Михаел Тодоров . Премиерата на „ Късметлията с ръждивия револвер “ е предшествана от доста срещи и диалози, в които изкристализира визията на спектакъла.

Защо Максим Горки?

Още в тетралната академия Ева Данаилова се влюбва в творчеството на Максим Горки поради неговата сензитивност и отношението му към индивида. От друга страна, Екатерина Георгиева също има интерес към човешкото държание и към безконечните въпроси за трудностите на духа, който желае да оцелее и да дава на другите. Именно подобен съгласно нея е индивидът актьор – боец на духа, който има очи да види невидимото и да го предава, с цел да вървим напред. Така двете девойки основават „ Късметлията с ръждивия револвер “, а по-късно петима артисти прегръщат концепцията и се потапят в света на Максим Горки.

 Ненчо Костов и Георги Спасов

Актьорите

Кукленият спектакъл оставя своя отпечатък и върху избора на актьорите. Ролята на лекаря е поверена на Георги Спасов , който е сътрудник на Енчо Данаилов и Соня Ботева. Ева от дребна го гледа на сцената и си мечтае един ден да взе участие в нейно зрелище. И през днешния ден тази фантазия се сбъдва. Освен в “Късметлията с ръждивия револвер ” Георги Спасов взе участие още в постановките “Вечерен акт ”, “Семеен съвет ” и други в Театър 199 “Валентин Стойчев ”.

За ролята на Максим Горки Ева се стопира на артиста Петър Петров – Перо . Гледа го във кино лентата “Екшън ” и вижда, че има младежко и бунтарско лъчение, само че по едно и също време с това носи характерна мъдрост. И по този начин Петър Петров се оказва на сцената на Нов спектакъл – НДК, където балансира сред живота и гибелта.

На един от най-обещаващите млади артисти е поверена ролята на служащия. През 2019 година Ненчо Костов печели “Аскеер ” за изгряваща звезда за функциите на Васил Левски в “Наблюдателите “ /НТ “Иван Вазов “/ и Дебелянов в “Дебелянов и ангелите “ /ДТ " Н. О. Масалитинов " – Пловдив/.Той играе още в спектаклите “Амадеус “, “Драконът “ /ДТ “Стоян Бъчваров “ – Варна/, “Облог “, “Страх за опитомяване “ /НТ “Иван Вазов “/ и доста други.

За ролята на учителя Ева Данаилова се стопира на Стефан Додуров , който по думите ѝ е забавен и рефлективен артист. Освен в тази режисура той играе основната роля и в “Теремин: музика, обич и шпионаж ” /НТ “Иван Вазов ”/.

Единствената женска роля на сестрата е поверена на Елена Иванова. През 2020 година тя е отличена с премия “Икар ” в категорията за дебют за ролята ѝ в “Косвени вреди ” /Театър “Азарян ”/. По думите на Ева Данаилова тя е сензитивна, красива и борбена, каквато е и нейната героиня.

 Елена Иванова и Георги Спасов

Посланието

Според Ева Данаилова постановката е подобаваща за младежите, които се сблъскват с всевъзможни комплицирани обстановки, а в действителност схващат, че им би трябвало малко, с цел да открият, че могат да се оправят с всичко. По думите ѝ изкуството е част от духовното здраве и посредством тази режисура екипът се пробва да се свърже с младите, да им подаде ръка посредством театъра. “Късметлията с ръждивия револвер ” е пиеса за порастването и всеки от нас би могъл да се припознае в героите. Всички “чудаци ” в нея са с доста красиви души, само че дали всички са късметлии – ще разберете, в случай че гледате спектакъла.

Снимки: Гергана Змийчарова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР