Хасково. За повече социална политика призоваха гражданите на Хасково по

...
Хасково. За повече социална политика призоваха гражданите на Хасково по
Коментари Харесай

Елена Йончева, БСП: ГЕРБ е антиевропейска партия, която не прави нищо за решаването на проблемите на българските граждани, затова майките излязоха на протест

Хасково. За повече обществена политика приканиха жителите на Хасково по време на среща с депутати от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. Това оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Те направиха оферти във Визията да залегнат безвъзмездни медикаменти за пенсионери и обществено слаби, както и да се спрат обществените помощи за фамилии, чиито деца не посещават учебно заведение. Хората поддържаха предложенията на левицата за ограничения за повишение на качеството на образованието и допълниха, че има потребност и от специфични ограничения за работа с надарени деца, както и наложително, а не пожелателно наличие в образователните заведения на психолози, логопеди и обществени служащи. Те утвърдиха концепцията на Българска социалистическа партия за обособен проект за районно развиване на всяка област. В частта за Хасково, те желаеха да бъдат включени браншовете - машиностроене, хранителна индустрия, както и запазването на единствения настоящ химически комбинат. Жителите на общината желаеха и земеделските дотации да бъдат обвързани с пазара и опцията за реализация. По думите им би трябвало да се субсидират с приоритет продуктите от потребителската кошница, а дотацията да не се полза с налог. Те подчертаха, че има потребност от политики за подкрепяне на дребния и междинния бизнес, който е подложен на голям административен напън и в Хасково редица компании банкрутират.
Говорителят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Елена Йончева съобщи: „ ГЕРБ е антиевропейска партия, която не прави нищо за решаването на проблемите на българските жители. За това майките излязоха на митинг, към този момент е ред и на бащите “. Участие в полемиката взеха секретарят на ПГ на левицата Ирена Анастасова, националният представител Славчо Велков, Емилия Масларова - регионален ръководител на БСП-Хасково, Чавдар Гергиев – член на Народно събрание на Българска социалистическа партия и Емил Георгиев - ръководител на Екогласност.
Жителите на Димитровград обявиха своята поддръжка за „ Визия за България “. По думите им от реализирането на подобен документ зависи бъдещето страната ни. Като главен проблем те сложиха демографския, който е залегнал още в просветителната система, скъпите медикаменти, изтичване на средства без публични поръчки, преизчисляването на пенсиите. Народният представител от района Виолета Желева изясни, че демографската рецесия е главен рисков фактор за непоклатимост на главните обществени системи - пазар на труда, обществено подкрепяне, системата на опазването на здравето, на образованието. “За да се оправим с този проблем, би трябвало да се обединим към политика за претовареност и политика на налично обучение “, съобщи тя. Депутатът Георги Търновалийски показа Визията в частта стопанска система, финанси и данъчна политика. Като главен приоритет на Българска социалистическа партия в данъчната политика той уточни отпадането на плоския налог и въвеждането на прогресивна канара. „ Облагането на физическите лица би трябвало да е по-справедливо, както е в цяла Европа. Крайно време е и бюджетната процедура да дава отговор на Конституцията, защото е момента е в нарушаване “, безапелационен бе той. На въпрос за наличието на България на интернационалните пазари, националният представител проф. Светла Бъчварова отговори, че преди този момент би трябвало да се види положението в страната ни. „ България създава всичко, което е належащо, с цел да задоволи продоволствените си потребности от всички артикули, само че на пазара участват артикули от целия Европейски Съюз и българските нямат достъп “, разяснява тя. По думите й е нужно да се подхващат законови ограничения да се накарат търговците да обезпечат това наличие и да се подтиква българското произвеждане.
„ Районът ни се обезлюдява, нямаме задоволително лекари, закриват се учебни заведения “. Тези проблеми сложиха пред депутатите от левицата жителите на Тополовгард. Като различен главен собствен проблем те показаха намаляването на изкупната цена на на гроздето – от 1 лева, на 0,30 лева на кг. Хората показаха поддръжка за „ Визия за България “ и в частност за тактика „ Странджа-Сакар “. По думите им в нея би трябвало да залегнат облекчения за хората, които влагат в района, както и за младите, които остават да работят там.
Народният представител от ПГ на левицата Йордан Младенов акцентира: „ Здравето би трябвало да спре да бъде търговия, а лечебните заведения - търговски сдружения. Нашето здраве не се търгува и не е за обмен. Депутатът Богдан Боцев акцентира, че страната би трябвало да се върне в ръководството на стопанската система. По думите му би трябвало да се спрат приватизационните покупко-продажби, да се подкрепи основаването на индустриални зони, с цел да останат младежите в района и той да се развива. „ България не може да бъде 4 огромни града. Трябва да се развиват и отдалечени региони, като Тополовгард “, разяснява той. В полемиката взе присъединяване и националният представител Георги Андреев.
Гражданите на Симеоновград подчертаха съществуването на голям брой проблеми в правосъдната системата, които водят до неналичието на санкции за отговорните. По думите им до момента в който няма смяна там, няма да има действителна смяна в страната. Те приканиха и обществените помощи да се дават по справедливи критерии на действително нуждаещи се и да има надзор. Хората настояха локалните запаси в един район да се употребяват в полза на локалната общественост, а да не се дават на концесия. Те поддържаха, ограниченията заложени във „ Визия за България “, за децентрализация на властта и надзор при отдаването на концесии. Народният представител Кристина Сидорова съобщи: „ Да не мислим мандатно и да гледаме в предишното. Разговорът към Визията е диалог за бъдещето “. Депутатът Явор Божанков акцентира, че този диалог е надпратиен: „ Нашата цел е да обединим, а не да разединяваме. Пишем предложенията във Визията взаимно с вас, българските жители, и се надяваме другите политически сили да ги поддържат “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР