Хърватското правителство днес представи пакет от мерки на стойност 4,8

...
Хърватското правителство днес представи пакет от мерки на стойност 4,8
Коментари Харесай

Хърватия въвежда таван на ръста в цената на енергоносителите

Хърватското държавно управление през днешния ден показа пакет от ограничения на стойност 4,8 милиарда куни (640 милиона евро), целящ да отбрани потребителите от последствията от скока на енергийните цени, съобщи Хина. Пакетът планува ограничение на растежа на цените на електрическата енергия до 9,6 %, а на цените на газа до 20 на 100. Данък добавена стойност (ДДС) на газа за отопление и на някои селскостопански артикули ще бъде понижен.
Освен това пакетът планува отстъпка в сметката за електрическа енергия за битовите консуматори, съобщи Българска телеграфна агенция.
При представянето на ограниченията министър председателят Андрей Пленкович сподели, че пакетът е квалифициран по един последователен метод и че е своевременен и изчерпателен. Мерките са ориентирани към семействата, бизнеса и селскостопанските производители, сподели Пленкович, като добави, че държавната енергийна компания ХЕПБ (HEPВ) също ще поеме част от тежестта, с цел да не се усети толкоз мощно повишаването на електрическата енергия. Мерките плануват още данъчно понижение, помощи за хора в риск от енергийна беднотия и еднократна отстъпка в сметката за ток за пенсионерите, а фирмите, фермерите и риболовните дружество ще могат да получат дотации, с цел да се оправят увеличените енергийни разноски.
Ограничаването на растежа на цените на електрическата енергия ще обезпечи на семействата 460 милиона куни. Субсидиите за семействата, които употребяват газ, ще включват 0,10 куни за киловат час.
Данък добавена стойност за газа и силата за отопление ще бъде понижен от 25 на 13 на 100. Мярката е непрекъсната.
Освен това Данък добавена стойност на газа ще бъде понижен в допълнение до 5 на 100 като краткотрайна мярка от 1 април до 31 март следващата година.
Данък добавена стойност ще бъде намален и за някои храни, с цел да се понижат разноските за живот. ДДС от 13 % ще бъде понижен на 5 на 100 за рибата, яйцата, плодовете, зеленчуците, олиото и бебешките храни, а общоприетия Данък добавена стойност от 25 на 100 ще бъде свален до 5 на 100 за някои артикули за селското стопанство като да вземем за пример торове.
Освен това се понижава и Данък добавена стойност от 25 на 13 % за някои хигиенични артикули като тампони и превръзки.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР