Хърватският премиер Андрей Пленкович осъди въведените наскоро по-високи цени на

...
Хърватският премиер Андрей Пленкович осъди въведените наскоро по-високи цени на
Коментари Харесай

Хърватия осъди по-високите цени на бензина в Унгария за чужденците


Хърватският министър председател Андрей Пленкович осъди въведените неотдавна по-високи цени на бензина в Унгария за чужденците, в това число за жителите на другите страни от Европейски Съюз, заяви Българска телеграфна агенция.

" Унгария не би трябвало да дискриминира жителите на другите страни от Европейски Съюз ", сподели той пред хърватските медии в коридорите на днешната среща на върха на Евросъюза в Брюксел. Ако чужденците от Европейски Съюз би трябвало да заплащат по унгарските бензиностанции по-скъпо от локалните жители, това е " очевидно нарушаване на европейското право ", добави той.

В петък унгарският министър-председател Виктор Орбан излезе с разпореждане, обвързващо цената на бензина с това къде е регистриран съответният автомобил.

Колите с маджарски номера ще продължат да зареждат бензин А95 и дизел на формалната цена от 480 форинта (1,30 долара).

Собствениците на коли с непознати регистрационни табели ще би трябвало да заплащат на пазарни цени, които са с сред 40 и 60 % над формалните.

Орбан обоснова новата наредба с потребността да бъде спрян по този начин нареченият бензинов туризъм. Водачи от пограничните региони на прилежащите страни членки на Европейски Съюз Австрия и Словакия всеобщо се стичаха към Унгария с колите си, с цел да заредят там, защото локалната публична цена на бензина е доста по-ниска от тази в страните им.

Орбан разгласи закрепената ниска цена през ноември. Засега тя ще остане в действие до 1 юли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР