Хърватският генерал Слободан Праляк, който се самоуби в съдебната зала

...
Хърватският генерал Слободан Праляк, който се самоуби в съдебната зала
Коментари Харесай

Откриха предсмъртното писмо на генерала, погълнал отрова пред Трибунала в Хага, всички ридаят от последното желание на Слободан Праляк

Хърватският военачалник Слободан Праляк, който се самоуби в правосъдната зала на Хагския арбитражен съд, е оставил прощално писмо. " Не желая нито гроб, нито заравяне, разпръснете пепелта ми над Мирогой /гробището в Загреб/ ", написа апропо в прощалното писмо, оповестява хърватският " Вечерни лист ".

Вестникът написа, че Праляк е изпратил писмото на домашния си адрес още преди две години с условието то да се отвори единствено при положение на неочакваната му гибел. Според информациите, с които разполага " Вечерни лист ", Праляк е бил подготвен за най-черния сюжет още преди две години, когато почнал да създава проекта си за самоубийство.

Изглежда обаче никой, нито членовете на фамилията му, нито приятелите му, са знаели нещо за този проект. Сръбският военнопрестъпник Веселин Шливанчанин, наказан на 17 години затвор поради всеобщото ликвидиране в Овчара, изрази съболезнования на фамилията на хърватския военачалник и съобщи, че го е познавал като човек правилен към него и фамилията му. Двамата се срещнали в пандиза и се виждали в спортната зала и в помещението за срещи с гости. По мотив реакциите на хърватските политици, които характеризираха Праляк като честен, честнен и образован човек, който пази правилата си, хърватските психиатри предизвестиха, че опитите да се показа самоубийството като заслужен акт и даже самата информация за самоубийства води до увеличение на самоубийствата.

" Политиците не реагираха добре, представяха самоубийството като желан акт. През идващите дни и седмици може да се чака нарастване на опитите за самоубийства. Възхваляването на самоубиийствата може да подтикне към деяние тези, които са на ръба, или които мислят за самоубийство, ", сподели хърватският психиатър Херман Вукушич.

Само часове след самоубийството на Праляк той забелязал на груповата терапия, която води с ветерани от войната, че са по-неспокойни от нормално. " Мисля, че това ще докара освен до по-висока степен на автоагресия, само че и до експанзия към другите ", предизвести психиатърът. Думите му бяха доказани от събитията в Народното събрание, където минути след самоубийството на Праляк депутати се сбиха.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР