Хърватските военни ще бъдат ангажирани с прехвърлянето на бетонни блокове

...
Хърватските военни ще бъдат ангажирани с прехвърлянето на бетонни блокове
Коментари Харесай

Щетите от наводненията в Словения може да надхвърлят половин милиард евро



Хърватските военни ще бъдат ангажирани с прехвърлянето на бетонни блокове в Долня Бистрица покрай Лендава, Североизточна Словения, с цел да бъде построена преграда за попречване на наводнения, откакто река Мура проби предпазен насип. 

Гръмотевични стихии и рекордни превалявания удариха страната в петък, а хърватската войска още веднъж потвърждава своята висока степен на подготвеност и професионализъм, оповестиха от хърватското министерство на защитата, като прецизираха, че решението за прекосяване на границата от въоръжените сили на Хърватия е взето от държавното управление на страната за даване на филантропична помощ на Словения.

Словенското държавно управление изиска от Европейската комисия помощ от Европейския фонд за взаимност, откакто значителни превалявания доведоха до големи наводнения в към две трети от страната. България предложи помощ на Словения, както и на Австрия, която също се бори с следствията от тежките наводнения. 

Словенският министър председател Роберт Голоб разгласи през вчерашния ден, че вредите най-вероятно ще надвишават половин милиард евро, само че като се има поради какъв брой тежко е наранена инфраструктурата, евентуално сумата ще бъде доста по-голяма. 

Снимка: БТА/АР

Още през вчерашния ден водите от наводненията започнаха да се отдръпват в северните словенски райони, наранени най-силно от пороите, които започнаха на 4 август. Сега най-голяма заплаха съставляват свлачищата, защото проливните дъждове са наводнили почвата, а доста от засегнатите региони са планински, отбелязва организация СТА. 

Заради заплаха от свлачище през вчерашния ден бяха евакуирани 110 души от региона на Корошка Бела и по поречието на река Межа покрай границата с Австрия, където спасителите също се бореха с последствията от наводнението, осведоми организация ДПА.

Словенските избавителни екипи не стопират да изпомпват вода, да изтеглят хора от застрашени здания, отстраняват паднали дървета и доставят храна и медикаменти. 

В събота вечерта 500 поданици бяха евакуирани от село Долня Бистрица в източната част на страната. Общо 85 нидерландски жители бяха евакуирани от наводнените региони. Членовете на групата са невредими, само че колите им имат съществени вреди от бурята или са пометени от тиня, предава нидерландската новинарска организация АНП, представена от Българска телеграфна агенция. 

Снимка: БТА/АР

Според Министерството на външните работи на Нидерландия петима нидерландци, изчезнали в събота, са в сигурност. Баща и наследник на 50 и 20 години обаче починаха по време на стихия при неизяснени условия по предварителна информация. 

Тялото на словенка бе открито в наводнен регион в петък, а в събота край пълноводната река Сава бе намерено тялото на мъж. 

Много хора в засегнатите от наводненията региони остават във краткотрайни убежища, до момента в който рецесията отмине. 

Нивото на река Мура остава високо, само че устойчиво. Нивото на река Сава, най-голямата река в Словения, спада.

Never in my life I thought this could happen to us
— RIVER
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР