Хърватия се готви за предстоящото въвеждане на евро валута в

...
Хърватия се готви за предстоящото въвеждане на евро валута в
Коментари Харесай

В Хърватия започна сеченето на евро монети

Хърватия се готви за идното въвеждане на евро валута в страната от 1 януари. Монетният двор публично стартира сеченето на евро монети.

На монетата от две евро участва картата на Хърватия, а на едно евро - стилизирана бялка или куна на хърватски. На деноминациите от 50, 20 и 10 евроцента е изобразен ученият и откривател Никола Тесла. На противоположната страна на монетите участва шахматната дъска от националния герб. Всички претекстове съставляват нашата държавност, история, парична традиция, известност и просвета, означи на церемонията министър председателят Пленкович.

В началото на годината Хърватската национална банка разгласи нов конкурс за дизайна на едно евро откакто се оказа, че определеният по-рано създател е употребявал нелегално фотография на златка на шотлански фотограф. Първите две седмици на идната година са временен интервал с редом потребление на куни и евро. Хърватия има проекти за парите, излезли от послание.

" Трябва да се погрижим за един милиард и 100 милиона монети и 500 милиона обособени банкноти. Толкова банкноти съставляват колона с височина 50 километра, а монетите тежат колкото 120 трамвая. В Хърватия няма склад, който да ги побере за предпазване. Трябва да се договорим с армията за създаване на хангари на техен терен. Първо там ще се складират остарели монети, а по-късно и военно съоръжение ", съобщи Борис Вуйчич - шеф на Хърватската национална банка.

Предстои закупуване на евробанкноти от Хърватската национална банка съгласно централните банки на други страни от Евросъюза. През преходния интервал в първата половина на януари при заплащане в хърватски куни, рестото ще бъде в евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР