Хърватия опитва да се съвземе от земетресението, отнело живота на

...
Хърватия опитва да се съвземе от земетресението, отнело живота на
Коментари Харесай

Българин от епицентъра на труса в Хърватия: Хората спят в колите си

Хърватия пробва да се съвземе от земетресението, лишило живота на 7 души. Десетки вторични земетресения, безсънно денонощие и хора по улиците. Издирването на затрупани и евакуацията продължиха цяла нощ.

Паркингът на един от огромните магазини до град Сисак, който също пострада от труса, е цялостен с коли, в които хората спят. Магазините са затворени, всички хранителни запаси се обезпечават от доброволци от Червения кръст. Хората избират всяко допустимо свободно пространство на паркинги и поляни, с цел да може да спят някъде през нощта и да са надалеч от здания, оповестява БТВ.

Местната огромна таксиметрова компания също е на място и вози клиентите непринудено и гратис всеки, който има потребност от помощ.

Вече денонощие армията и доброволци разчистват разрушенията, а Петриня се готви за поредна безсънна нощ на открито. Иванчица и фамилията ѝ от през вчерашния ден са без дом. За повторно през последните 30 години - първият през 90-те по време на спора в Югославия.

„ Да, не влизаме вкъщи, тъй като ни е боязън. Рисковано е. Рисковано е. Къщата не става за нищо “, оплака се дамата.

Пандемията от COVID-19 е избавила децата в града, тъй като постройката била празна при труса, споделя треньорът по тенис Дамир Божичевич. „ 4-5 метра ме хвърляше из стаята. Не можех да се държа на краката си. В 6 сутринта имаше второстепенен трус и по улицата се виждаха талази от по 40 см “, описа Дамир Божичевич.

Българката Христина Янкова има дом в разрушения Петриня. Новината за труса я намира в София. Тревожи се за къщата, а екипът ни в епицентъра ѝ демонстрира последствията върху дома ѝ. Христина Янкова се успокоява, че домът ѝ наподобява цялостен и се чува със съседите.

„ Треперим в този момент, тъй като и децата, и внуците, и всичко е там. И не се знае какво ще стане “, сподели Христина Янкова.

Екипът ни също съпреживя мощните афтършокове. Един от тях рано тази заран беше от 4,9 по Рихтер.

Днес кметът на Петриня изрече признателност на хилядите доброволци в помощ на потърпевшите, на хора от цялата страна, споделили домовете си с тях, и на всички, които без да пестят сили оказват помощ на своите сънародници в неволя.Жителите на засегнатите здания, които избраха да останат в града, чакаха да бъдат настанени във краткотрайни жилища. Един от тях е Синиша.

„ На пръв взор наподобява здрав, само че блокът е прекършен изпод, при първия етаж, и ни споделиха да напуснем. Аз съм се бил в Югославската война. Видях града ни опустошен тогава, а в този момент още веднъж “, споделя Синиша.

С големи старания и помощ от всички краища на Хърватия, 20 хилядния Петриня стартира своето възобновяване. Но управляващите предизвестяват - би трябвало да се построи нов град, а това ще отнеме години и стотици милиони. Прогнозата е времето да се утежни и да вали. Вече стартира да вали, който се чака да продължи цяла нощ.

Всички са единомислещи, че аргументите за разрушенията са, че постройките са строени по остарели технологии. Вижда се, че къщите с колони, монолитно строителство са здрави.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР