Хърватия и Финландия, както и Нидерландия и Канада, получиха пилотни

...
Хърватия и Финландия, както и Нидерландия и Канада, получиха пилотни
Коментари Харесай

Първи в ЕС: Хърватите ще използват мобилните си телефони като паспорти

Хърватия и Финландия, както и Нидерландия и Канада, получиха пилотни планове за създаване на цифрови паспорти на мобилни телефони, чиято последна цел е потреблението на най-новите технологии за улеснение на пътуването и възстановяване на сигурността на пасажерите, написа хърватският " Ютарни лист ".

Хърватските жители ще бъдат измежду първите в Европейския съюз, които ще могат да употребяват цифров паспорт в цифровия си портфейл в мобилния си телефон.

Цифровият документ за пътешестване ще разреши на жителите да вземем за пример да разгласят авансово идването си в дадена страна, като по този метод редуцират оптимално времето, прекарано на граничните пунктове.

Проектът в Хърватия се извършва от министерството на вътрешните работи и Агенцията за комерсиална активност /АТД/, откъдето разясняват, че това е огромен план, в който занапред следва разработка и голям брой проби, което е и повода че Европейската комисия е одобрила финансиране в размер на съвсем 2,3 милиона евро.

Хърватските жители употребяват електронен паспорт от 2009 година, чиято сигурност сега се основава на инспекция на достоверността на персоналните данни във физическа и електронна форма. Това значи, че цифровизираните данни, съхранявани в паспортния чип, са идентични с отпечатаните данни в хартиения паспорт. Изключение вършат биометричните данни.

Както обясниха в AKD, пилотните планове, които ще бъдат осъществени от Хърватия и Финландия, както и от Холандия и Канада, целят внедряване на цифров паспорт, чийто виртуален съставен елемент е обвързван с електронния паспорт, т.е. съдържа отчасти копие на биографичните и биометричните данни на лицето в електронния паспорт.

Това ще разреши идентификацията на пасажерите единствено въз основа на виртуалния съставен елемент на цифровия паспорт, написа " Ютарни лист ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР