Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) във Франция е нараснал

...
Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) във Франция е нараснал
Коментари Харесай

Леко повишение на инфлацията във Франция


Хармонизираният показател на потребителските цени (ХИПЦ) във Франция е повишен до 6,6 на 100 на годишна основа през август по отношение на предварителната оценка за напредък от 6,5 на 100, сочат дефинитивни данни на Националния статистически институт (Insee), представени от Ройтерс.

Спрямо юли инфлацията, изчислена по хармонизираните европейски правила, възлиза на 0,5 на 100 - също лека промяна към покачване по отношение на оповестените в началото 0,4 на 100.

Индексът на потребителските цени - инфлацията, изчислена по френските правила - също е преразгледан нагоре до 5,9 на 100 (спрямо 5,8 на сто) на годишна основа през август и до 0,5 на 100 (спрямо 0,4 на сто) на месечна основа.

След отчитане на последните данни за цените в края на месеца се открива по-слабо закъснение на растежа на цените на силата и по-съществено ускорение при повишаването на храните, отбелязва статистическият институт, представен от Агенция Франс Прес.

Най-много са нарастнали цените по отношение на юли на пресните плодове, месото, млечните артикули, хляба и безалкохолните питиета. Малко по-бавен е бил растежът на цените на зеленчуците и прясната риба.

Правителството неотдавна преразгледа към покачване прогнозата си за инфлацията през тази година до 5,3 на 100 по отношение на предстоящите по-рано 5 %.

За 2023 година държавното управление чака все по този начин висока инфлация (4,2 на сто), доста над целесъобразните 2 % на френската централна банка.

Във вторник министърът на стопанската система Брюно Льо Мер посочи, че последователното отпадане на механизмите за поддръжка (отстъпки за цените на горивата, нарастване на цените на газа и тока с 15 % от 2023 г.) ще се изрази във висока инфлация през декември, януари и февруари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР