Харизматичен преследвач на корупцията в редиците на руския елит, Алексей

...
Харизматичен преследвач на корупцията в редиците на руския елит, Алексей
Коментари Харесай

Навални - неуморният борец срещу корупцията, който предизвиква Путин

Харизматичен преследвач на корупцията в редиците на съветския хайлайф, Алексей Навални се наложи от десетилетие като главен конкурент на Владимир Путин без значение от всички престои в пандиза и зачестилите през последните години похищения против здравето му. В четвъртък 44-годишният юрист бе настанен в реанимацията на болница в Сибир, а обкръжението му твърди, че той е токсичен. Самолетът, с който той пътуваше към Москва, кацна по неотложност в Омск поради внезапно влошаване на здравословното му положение.

Подчертано подценяван от националните медии, непредставен в Народното събрание и нямащ право да заема изборна служба поради присъда за финансови измами, която назовава политически стимулирана, той въпреки всичко е най-ясно различимият глас на опозицията в Русия. Предаванията му в ЮТюб, където има близо 4 милиона почитатели, са прекомерно известни, а следствията му за корупцията в елитите събират на същата платформа десетки милиони гледания - основно измежду младежта. Властите постоянно вземат на прицел опозиционера и неговия Фонд за битка с корупцията, основан през 2012 година През последните месеци фондацията бе глобявана нееднократно, офисите й бяха обискирани, а активите - замразени.

Милиони гледания

Опозиционерът вижда тук възмездие за това, че е провел протестно придвижване през лятото на 2019 година, в навечерието на избори в Москва. Вотът бе разочароващ за мнозина претенденти, подкрепяни от Кремъл. А наскоро Алексей Навални се разгласи в поддръжка на протестното придвижване в Хабаровск, в Далечния изток, където съвсем всеки ден хиляди хора излизат на демонстрации против ареста на някогашния губернатор, смятайки го за опит да бъде обезвреден като съперник на властовата партия " Единна Русия ".

През 2017 и 2018 година, в годината на последните президентски избори, Навални сплоти десетки хиляди младежи в цялата страна. Начело на своята организация той намира опора в лицето на младите - едва място на електората на Путин и властовата партия, която назовава " партия на мошеници и крадци ".

Алексей Навални подхваща все по-често зрелищни акции, нападайки най-недосегаемите: подаде иск против основния прокурор Юрий Чайка, след това против Владимир Путин, качи в своя блог разкрития за необявеното имущество на доближени до властта, които упрекна в корупция.

Минал през участие в демократичната опозиционна партия " Яблоко ", от която бе изключен през 2007 година поради националистически изяви, той неуморно оспорва легитимността на Путин. През 2007 година юристът кръстоса саби с държавното управление - купи акции от полудържавни групировки като Роснефт и Газпром и в качеството на акционер настоя за бистрота на сметките им. Той обаче съумя да получи по-голяма популярност едвам по време на парламентарните избори през 2011 година, отприщили невиждана протестна вълна - с помощта на своята харизма и гневни рецензии против Кремъл.

През септември 2013 година Навални означи и първия си електорален триумф на общинските избори в Москва, като зае изненадващо второто място с 27 % от гласовете, тъкмо след тогавашния кмет, което го утвърди като водеща опозиционна фигура.

Без право да се кандидатира в избори

В началото на политическата си кариера Алексей Навални участваше и в акции с расистки нюанс като " Руския марш ", само че по-късно се отхвърли от националистическите си позиции. 

Баща на две деца, след 2013 година той бе упрекнат по две афери за злоупотреби и получи две условни присъди, които счита за политически стимулирани и поради които му е неразрешено да се кандидатира на избори до 2028 г. 

Властите все по-често го подлагат на административен арест за нарушавания на законодателството за митингите и му постановат присъди по редовно оспорвани от него като политически стимулирани каузи, в които е забъркан и брат му Олег, излежаващ присъда от три и половина години затвор.

Алексей Навални постоянно е уверявал, че нищо не може да го спре, даже заканите за сигурността на него самия и фамилията му.  " Занимавам се с политика от дълго време, постоянно съм бил задържан... това е единствено част от живота - омаловажава ги той. - Върша работа, която одобрявам, хората ме поддържат, мнозина ми симпатизират. Как би могъл човек да е по-щастлив? "  

/БТА/ 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР