Харизмата е нещо прекрасно. Тя е характерна за хората, които

...
Харизмата е нещо прекрасно. Тя е характерна за хората, които
Коментари Харесай

Харизмата, това прекрасно качество

Харизмата е нещо прелестно. Тя е присъща за хората, които имат обаятелен сексапил и внушително наличие. Какво ви идва на разум, когато чуете думата харизма? Велики международни водачи, звезди от киното и музиката или именити спортисти.

Ние си мислим, че тези известни водачи и персони са наследили тази магнетична прелест по рождение. Истината обаче е, че харизмата, както множеството човешки качества, може да бъде добита и усъвършенстваната. Наскоро аз срещнах човек, който имаш способността незабавно да притегли вниманието на всички хора към себе си. Тогава си зададоха въпроса „ Какво има той, което го прави толкоз обаятелен? “. Отговорът е харизма.

Неговото име е Вин Пам. Той е основен изобретателен шеф в Myodetox, група от клиники за за физиотерапия и рехабилитация в Торонто, Лос Анджелис и Ванкувър. Освен това Пам има повече от 600 хиляди почитатели в Instagram, където той разгласява клипове на работата си със свои клиенти.

Наблюдавайки и разговаряйки с този човек аз открих 5 значими умения, които могат да създадат всеки харизматичен. Ето ги и тях:

Присъствие

В основата на харизмата е наличието. Когато за пръв път срещнах Пам, бях в група с 4 или 5 сътрудници, с които пиехме кафе. Той поздрави всеки един от нас с приветлива усмивка и незабавно се вписа в диалога, който бяхме почнали. Преди да си тръгне той пристигна при мен, стисна ръката ми и ми сподели, че е благополучен, че се е срещнал с мен.

Да имаш наличие значи да бъдеш забележим за всички, даже когато си в група. Ако сте на среща, пробвайте да отделите най-малко малко време на всеки присъстващ, даже в случай че става въпрос единствено за къс взор и усмивка.

Зрителен контакт

Ако желаете да бъдете харизматични, гледайте хората в очите.

„ Зрителният контакт е по-интимна форма на връзка в сравнение с думите. Изразяването на страсти посредством погледа е тайната към харизмата “, споделя Пам.

Причината за това е, че човешката ретина има способността да изпраща на мозъка 10 милиона бита информация в секунда. Умът ни обаче може да обработва единствено 2000 бита в секунда. Иначе казано, очите ни поемат повече информация, в сравнение с може да възприемем посредством словесни принадлежности. По тази причина езикът на тялото приказва повече за хората, в сравнение с думите, които те споделят.

Енергия

Вашата сила е нещото, което кара останалите да желаят да бъдат към вас, да работят с вас или да ви следват.

„ Енергията е значима част от харизмата. Тя може да бъде заразна, тъй че би трябвало да внимавате с вида на сила, която излъчвате, и с метода по който го вършиме “, споделя Пам, като прибавя, че разпространението на отрицателна сила няма да ви помогне с построяването на харизма.

Освен това, той поучава да прекарвате повече време с хора, които ви утвърждават, въодушевяват и стимулират, хора, от които може да научите нещо. Пам споделя, че му се е случвало да лети до град в различен континент, с цел да се срещне с негов обичан футболен състезател, който го е въодушевил по някакъв метод.

Когато сте в офиса би трябвало да прецените по какъв начин сътрудниците ви реагират на вашето равнище на сила. Ако те са безразлични към концепциите, които представяте, увеличете заряда и повдигнете тяхното въодушевление.

Безкористност

Харизматичните водачи обичат хората. Те са безкористни и скромни, което може да звучи необичайно, поради широкоразпространената концепция, че известните персони са егоманиаци. Каква е обаче повода това качество да ни прави по привлекателни за другите? Много просто, всеки желае да се усеща скъп и почитан.

Когато срещнах Пам в неговата клиника, той ми сподели, че е чел някои от моите материали в Fast Company и че са му харесали. Мога да кажа единствено, че в действителност бях поласкана от неговите думи. Разбира се, вие няма да имате опцията да с работата на всеки човек, с които се запознавате, само че може да се постараете да проучите тези хора, с които имате авансово уредени срещи.

Отделете време, с цел да опознаете хората, с които работите – освен тези, с които намирате общи ползи, само че и тези, които нормално работят сами и са прекомерно срамежливи, с цел да ви заговорят. Попитайте ги за техните фамилии, занимания, достижения и провали. Хората ще бъдат привлечени към вас, в случай че проявявате интерес към тях.

Цел

На последно място, само че не и по значение, е вашата целеустременост. Хората, които преследват някаква цел, имат ясна визия за нещата, визия, която може да притегли и въодушеви другите. Джон Ф. Кенеди имаше визия за страна, в която възприятието на национализъм въодушевява хората да бъдат положителни със своите съседи. Пакистанската активистка Малала Юсафзаи стана най- младият Нобелов лауреат в историята, защитавайки правото за обучение на дамите, поради което тя бива простреляна в главата. Дори този патрон обаче не съумява да я спре в нейната задача. Това са харизматични водачи, които могат да ни вдъхновят и да ни накарат да имаме вяра.

Помислете за това дали мате цел или фантазия, която може да притегли другите. Тези фантазии могат да имат най-различни форми и мощаб. Пам основава клиниките Myodetox, тъй като желае да накара хората да ценят и почитат тялото си. В края на краищата, споделя Пам, тялото ни е единственото нещо, което в действителност притежаваме. Исках да възпитавам хората за потребностите на тялото и да им оказа помощ да живеят по-добре.

Джудит Хъмфри, създател на „ Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak “, за FastCompany.com

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР