Хапва ви се нещо вкусно и полезно, тестено може би?

...
Хапва ви се нещо вкусно и полезно, тестено може би?
Коментари Харесай

Кулинарно вдъхновение: Безглутенова фокача с маслини

Хапва ви се нещо вкусно и потребно, тестено може би? Сега е моментът да пробвате тази неустоима рецепта за безглутенова фокача с маслини, от която ще си оближете пръстите и ще зарадвате близките си хора с домашно подготвен самун.

Ето и продуктите:

320 мл минерална вода
330 г безглутеново брашно
7 г суха квас
12 г сол
100 г сварени картофи
20 мл зехтин екстра върджин
200 г микс от семена
100 г маслини (различни цветове)
100 г тапенада от маслини
200 г майонеза
2 топки х 120 г биволска моцарела
50 г микс зелени салати
сол и черен пипер

Начин на подготвяне:

1. Изсипете маята във водата, разбъркайте и оставете за 2-3 минути. Сипете брашното в огромна купа. Добавете водата с маята и разбъркайте. Добавете смачканите с преса варени картофи и щипка сол. Разбъркайте до образуването на гладка топка тесто. Добавете зехтин и разбъркайте още веднъж.

2. В правоъгълна тава сипете щедро количество зехтин и го разнесете отмерено. Сложете тестото в тавата и натиснете с пръсти, с цел да се разстеле по цялата повърхнина на тавата. Подредете маслините и разрязаните на половинки чери домати легнали в завършените от пръстите дупки в тестото, като ги редувате. Покрийте с транспарантно фолио и оставете на топло да втаса за 1 ½ ч.

3. Поръсете фокачата щедро със зехтин. Печете в авансово загрята на 220 градуса фурна 30-35 минути.

4. В купичка смесете 1 част вода с 2 елементи зехтин. Разбъркайте добре и благодарение на четка намажете изпечената фокача.

5. Нарежете фокачата на правоъгълни части. След това разрежете всяко парче по хоризонтал. Поставете долното парче в паница и намажете с тъничък пласт майонеза. Върху него разстелете пласт тапенада от маслини. Поръсете с листа зелени салати, а върху тях подредете кръгчета моцарела. Най-отгоре подредете слайсове прошуто и захлупете с другата половина фокача.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР