Хаосът в кризисната комуникация при пандемията с COVID-19, както и

...
Хаосът в кризисната комуникация при пандемията с COVID-19, както и
Коментари Харесай

Как се управлява кризата с коронавируса в България?

Хаосът в спешната връзка при пандемията с COVID-19, както и в самото ръководство на рецесията, идва на първо място от неспазването на закона. Премиерът твърди, че безусловно всички решения взема Министерски съвет, а Националният спешен щаб за ковид единствено може да предлага хрумвания. В Закона за отбрана при бедствия обаче не написа нищо такова. Институциите са длъжни да ръководят рецесията по безукорен метод, а всички жители имаме право на достоверна, настояща, подредена и налична информация за рецесията, да изследваме техния отговор на рецесията и да ги подлагаме на критика.
Премиерът Борисов няколко пъти съобщи пред медиите, че всички решения в рецесията с пандемията се вземат от Министерски съвет и персонално от него, а Националният действен щаб единствено поучава и прави оферти. Това изказване е най-явния образец за нарушение на закона. Според Закона за отбрана при бедствия " Националният щаб прави следните съществени действия: взема решения за нужния размер и ресурсно обезпечаване на избавителни и неотложни аварийно-възстановителни работи за попречване, ограничение и очистване на следствията от бедствието и за подпомагането на засегнатото население " (Чл. 62а, алинея 6, т. 2). От своя страна, " Министерския съвет: реализира общото управление на отбраната при бедствия " (Чл. 62, алинея 2, т. 1). Това значи, че не Министерския съвет е претрупан да взема решения за съответните дейности и ограничения. Решенията за ограниченията, като да вземем за пример дали да се позволи отиване до храмовете за Великден, са предоставени на щаба.
Неслучайно законът разпорежда на премиера при рецесия със заповед да сътвори щаб с поименно избрани началник и членове. Това е по този начин, първо тъй като ръководството на всяка съответна рецесия изисква съответната експертиза, и второ , тъй като решенията за съответни ограничения и дейности за ръководство на рецесията би трябвало да бъдат извънредно и единствено прагматични. В случаите, когато нашият или някой различен министър председател не желае да се скара с владиките, лекарите или пък има някакви други съображения, неговите решения ще бъдат не извънредно прагматични, ами политически, персонални и с всевъзможни други въздействия. На ексклузивен брифинг слушахме прочувствената тирада на премиера по какъв начин той персонално не може да си разреши да затвори храмовете, визитата на които за някои вярващи било като командно дишане. Такива прочувствени прояви и съпоставения са неприемливи в рецесия. Затова законът задължава министър председателят да сътвори щаб, който да взема единствено прагматични решения за дейностите и ограниченията в рецесията.
В свое изявление президентът Радев сподели нещо доста значимо, което медиите пропуснаха да дискутират: " Със заповедта за образуването на щаба от 26 февруари щабът се слага в една доста деликатна обстановка. Той е нещо като информативен, експертен, указващ и ръководещ орган. И се влага в тези функции съгласно желанието на министър-председателя. Големият проблем е: Защо не се употребява Закона за отбрана при бедствия, който дава на изпълнителната власт доста по-широк набор от принадлежности? "
Своеволията на премиера, като се изключи че са незаконни, са просто неприемливи по принцип при ръководството и връзката при рецесии. Необходим е спор за ръководството на рецесии на национално равнище, тъй като когато актуалната рецесия завърши, ще пристигна последваща и, в случай че се работи по същия метод, вредите постоянно ще бъдат по-големи. Затова, с цел да забележим до каква степен държавното управление съблюдава или не Закона за отбрана при бедствия, желаех от Министерски съвет и проф. Мутафчийски всички документи, свързани с щаба. Поисках следната информация:
1. Копие от заповедта, с която министър-председателят основава Национален действен щаб, с началник генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.
2. Информация за броя, активността и поименния състав на всички работни групи от специалисти, основани към Националния действен щаб според член 62а, алинея 4 от ЗЗБ.
3. Копия от заповедите (в случай, че има такива заповеди), с които ръководителят на Националния действен щаб е привлякъл други специалисти съгласно член 62а, алинея 4 от ЗЗБ.
4. Копие от заповедта на ръководителя на Националния действен щаб за основаване на междуведомствена осведомителна група за осъществяване на осведомителна активност с поименен състав, съгласно член 62а, алинея 5 от ЗЗБ.
5. Заповедта на министър-председателя, с която е избран началник на интервенциите, съгласно член 62а, алинея 7 от ЗЗБ.
6. Молим ви да ни отговорите също по този начин, планувано ли е от страна на Министерския съвет или Националния действен щаб за основаването на цялостна платформа в интернет – уеб страница или секция в действителен институционален уебсайт, в който да съберете цялата налична публична информация за развиването на рецесията с пандемията с COVID-19 за България. Включително здравна, нормативна, икономическа, обществена, статистическа и друга информация, каквато е практиката във всички развити страни при пораждане на рецесии с народен мащаб, както и според наредбата на член 15а, алинея 1 от ЗДОИ.
Едва в петък, шест седмици след сформирането на щаба и един месец от изключителното състояние, чиновник от Министерски съвет ни показа уебсайт в интернет с другата публична информация за рецесията, събрана на едно място. Според мен това, както и целия безпорядък в информацията и връзката дотук, значи, че междуведомствена осведомителна група към щаба въобще не е създавана. Явно спешната връзка се води от няколко чиновници връзки с обществеността в Министерски съвет, измежду които, както наподобява, няма нито един експерт по спешна връзка.
Премиерът не може да се оправдава, че новият ковид е изненадал освен него, ами целия свят. Ако той беше предвидлив политик, трябваше да се погрижи да извърши Закона за отбрана при бедствия в частта му за предварителна защита и подготовка за рецесии. Вместо да се чуди къде да обикаля с джипката и самолета, имайки опита от няколко съществени местни рецесии в предходните си мандати, той трябваше да седне и, както го задължава закона, да сътвори съвет за понижаване на риска от бедствия и непрекъсната Национална координационна група към този съвет. С помощта на тези органи Министерски съвет приема Национална тактика за понижаване на риска от бедствия, приема Национална стратегия за понижаване на риска от бедствия и годишни проекти, приема Национален проект за отбрана при бедствия, по-конкретно проект за отбрана при епидемия/пандемия. По дейностите на Министерски съвет и Националния действен щаб е ясно, че нищо от това не е направено, тоест законът не е спазен, не е направено нищо в региона на предварителната защита и подготовката – целия предкризисен стадий.
Адв. Александър Кашъмов от Програма достъп до информация обърна особено внимание на информативен документ, съдържащ набор от правила във времето на актуалната рецесия, публикуван от Съвета на Европа до всички държавни управления във връзка рецесията с COVID-19. Ето част от текста в този документ: " Официалните връзки не могат да бъдат единственият информативен канал по отношение на пандемията. Това би довело до цензура и подтискане на законните терзания. Журналистите, медиите, медицинските експерти, деятелите на гражданското общество и обществеността като цяло би трябвало да могат да подлагат на критика управляващите и да изследват деликатно по какъв начин те дават отговор на рецесията ".
Като имаме поради тези правила, заложени от Съвета на Европа, дано публицисти и жители не се свеним да задаваме сериозните въпроси, свързани с рецесията. Очаквам поисканата от мен социална информация в законно избрания период. Очаквам това да се случи скоро, тъй като съгласно мен доверието в ограниченията към този момент се унищожава.
Хората от петък са всеобщо на открито и това не е единствено поради стоплянето на времето, а е в това число поради позволеното излизане за Великден, поради опълчването на Медицинския съвет против Националния щаб, поради издаването и анулацията на заповедта за маските на идващия ден (носенето на маски на открито към този момент отново е задължително), поради неналичието на събрана и подредена информация по време на изключителното състояние, както и други неточности в ръководството и връзката при рецесията с пандемията, които разрушават доверието в институциите по време на рецесията.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 12 април "

Автор:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР