Хаосът с електронните рецепти дойде през октомври, след като хартиената

...
Хаосът с електронните рецепти дойде през октомври, след като хартиената
Коментари Харесай

Няма връщане назад с е-рецептите. Какво се промени за 3 седмици?

Хаосът с електронните предписания пристигна през октомври, откакто хартиената рецепта отпадна и се оказа, че в аптеките липсват огромна част от медикаментите, а системата не разрешава генерична подмяна. 

 

Хиляди хора бяха върнати при персоналните си лекари. Идеята за въвеждането й на процедура бе да се ограничи безконтролното изписване на антибиотици и други медикаменти и лекарите да бъдат сигурни, че пациентите им получават точното лекарство, което е изписано в рецептата. Вместо това обаче се стигна до обвинявания в черен пазар и фармацевтична мафия.

 

Пред Българска национална телевизия Гетов съобщи, че единствено за трите седмици, откогато е въведена е-рецептата, съпоставено със същия интервал на предходната година, използването на антибиотици е намаляла с към 1/3.

 

Вчера министерството на опазването на здравето забрани износа на инсулинови и други лекарства, с цел да се попречи на дефицита. По думите на Гетов сега на пазара липсва единствено един тип инсулин. Забраната ще важи единствено за към 8 седмици - до Нова година. 

 

От Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) не считат, че заповедта за възбрана на износа на антибиотици и медикаменти за диабет ще позволи напълно казуса с неналичието на лекарства.

 

“С въвеждането на мярката би трябвало да има повече медикаменти за българските жители, само че ще забележим до какво ще докара това. Все още не е решен въпросът с това аптеките да намират медикаменти в складовете, с цел да могат да доставят нужното на своите пациенти “, сподели пред bTV ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

 

По думите му не е ясно каква е действителната потребност от лекарствен артикул. Според него към момента има медикаменти, които са неразрешени за експорт, само че се намират мъчно. Възможно е да се понижи и вноса към страната.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР