Хаосът преди изборите продължава на пълни обороти, обяви днес на

...
Хаосът преди изборите продължава на пълни обороти, обяви днес на
Коментари Харесай

Хаосът преди изборите продължава на пълни обороти, смятат от ГЕРБ

Хаосът преди изборите продължава на цялостни обороти, разгласи през днешния ден на конференция водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Коментарът му беше във връзка появилите се спомагателните машини за гласоподаване, чиито брой непрекъснато се трансформира.

Попитан какъв брой са все още тези устройства Борисов изясни, че му е мъчно да пресметне, само че при всички случаи броят им разрешава да се манипулира вота на над 300 хиляди души. Според него министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е трябвало още в събота, когато ГЕРБ изнесоха данни за спомагателните машини, да се засилва и да подреди инспекция. " Той реагира чак откакто нещата излязоха от надзор ", заключи Борисов. По-рано през днешния ден, че " Сиела " е доставила общо 427 машини повече от тези, които са нужни за изборите за парламент и президент в неделя. Те щели да бъдат употребявани за аварийни елементи, нужни за ремонт на машините в изборните секции.

Според ГЕРБ при тази обстановка единственият вид да се подсигуряват почтени избори е броенето на всички контролни талони. Както е известно обаче, през предходната седмица решението на Централната изборна комисия след края на изборния ден във всички секции с машинно гласоподаване да се броят контролните разписки, а данните да се вписват в протокол. Впоследствие беше въведено условие за.

Секциите с машинно гласоподаване в страната са общо 9400, което значи, че в близо 3000 секционни изборни комисии (СИК) членовете им ще би трябвало ръчно да броят хартиените изрезки в късните часове след изборния ден.

Мнението на другите партии

По-рано през днешния ден съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разгласи пред Българска национална телевизия, че е обезпокоен от използването на този случай от Бойко Борисов. Според него в тази ситуация се експлоатира ирационалното държание на " Сиела ". То подпомагало сюжетът на водача на ГЕРБ да се внушат подозрения в честността на изборите, който да накарат хората да не излязат да гласоподават.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред " Нова телевизия " изрази мнение, че по проблема има въпроси, на които би трябвало да се търсят отговори от служебния кабинет. По думите ѝ е значимо да бъдат питани шефовете на Националната организация за приходите и Агенция " Митници " през коя граница тези машини са влезнали в страната, какъв брой машини са били доставени и по какъв контракт.

" ЦИК споделя, че не знае за тези машини. " Сиела Норма " пък се обърка в обясненията си, като първо бяха за Грузия и Албания, а в този момент били за аварийни елементи. Да излезе служебният кабинет и да отговори на всички въпроси ", добави Нинова.

Като объркващи и несигурни дефинира обясненията на " Сиела Норма " пред Би Ти Ви някогашният ръководител на Народното събрание и сегашен претендент за народен представител от " ИТН " Ива Митева. Тя обаче няма терзания за честността на изборите, защото откритите машини се съхраняват на място, в което не са устройствата, предопределени за вота.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР