Хаосът около "Брекзит", противно на твърденията, че ЕС може да

...
Хаосът около "Брекзит", противно на твърденията, че ЕС може да
Коментари Харесай

Весела Чернева: Брекзит засили проевропейските настроения в страните членки

Хаосът към "Брекзит ", обратно на изказванията, че Европейски Съюз може да се разпадне, в действителност ускори европодкрепата в страните членки, разяснява шефът на Софийския офис на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева.

Според нея в обществата на Европа хаосът към излизането на Англия от съюза е подействал като "червена лампа " и хората са си дали сметка, че в Европейски Съюз са доста по-добре предпазени. Това консолидира проевропейските сили, които по принцип са болшинство, само че в никакъв случай не са били шумни. Затова трябваше този лек "британски ритник ", с цел да се разсънят проевропейците и да дадат знак, че желаят този план да продължи да съществува и да се развива, уточни Чернева и напомни, че на последните избори за Европейски парламент огромна част от жителите ясно са дали своят вот срещу евроскептичните партии.

Нейната прогноза е, че, в случай че не се стигне до съглашение по отношение на ирландската граница, най-вероятно ще се тръгне към нови избори във Англия и надлежно - отсрочване на "Брекзит " за след изборите. Ако има отсрочване, то ще бъде най-малко с шест месеца, счита Чернева.

"Брекзит без договорка " сигурно е най-лошият сюжет и неговото отбягване с всевъзможни средства е по-добро, само че не е добър и вид Европейски Съюз да живее в това положение на полуразделение с Англия, разяснява анализаторът. Тя уточни какъв брой въпроси остават на дневен ред, измежду които чисто механически - като тези би трябвало ли Англия да има еврокомисар до Брекзит и би трябвало ли да заплаща отговорностите си към бюджета на съюза, само че и по-важни, стопански - да вземем за пример по какъв начин Англия и компаниите, които влагат и търгуват с нея могат да възнамеряват своите бъдещи взаимоотношения.
Да не забравяме, че стартират договарянията по многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз и този бюджет ще бъде изражение на политиките, които Европейски Съюз желае да организира - би трябвало ли Англия да взе участие в този развой, означи още Весела Чернева.
Анализаторът счита, че в последна сметка след "Брекзит " може да се стигне до модел на доста близко партньорство, в който Англия ще бъде адресат на политики, без да има право да показва мнение по какъв начин се вършат тези политики. Тя даде образец, че страни като Норвегия и Швейцария са избрали сходен модел на доближено партньорство. Може в действителност да се окаже, че тези политически маневри, на които сме очевидци през последната повече от година, са били доста звук за нищо. Но при всички случаи отношението към Англия в Европа е доста променено, счита Весела Чернева.

Тя показа усещането си, че Англия ще стартира да търси двустранния път към страните членки, което значи доста по-интензивни контакти с огромните страни, изключително с тези, с които има мощни стопански ползи и търговски взаимоотношения. От българска позиция това не е положително развиване, за нас доста по-добре би било Англия да беше решила да остане в Европейски Съюз, разяснява анализаторът.

За българите, които живеят там, Чернева разяснява, че евентуално множеството хора към този момент са създали нужното, с цел да оправят статута си, защото тематиката от дълго време е на дневен ред.

Тя означи, че банкрутът на английския туроператор "Томас Кук " е бил превъзходен образец, че освен българските жители във Англия ни свързват и те не са единственият общ проблем на дневен ред, а че имаме взаимоотношения в доста области - и в областта на услугите, и на финансите, и на сигурността.

Весела Чернева вижда няколко урока от обстановката към "Брекзит " - че когато страните членки са единни, могат да "отбраняват " Европейски Съюз и от вътрешната страна, че сложното излизане на Англия е уплашило страните, което води до увеличение на европодкрепата, както и че даже и най-старите демокрации не са застраховани от политическа парализа, когато популизмът вземе връх
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР