Хаосът и некадърността в енергийния сектор поставят под заплаха енергийната

...
Хаосът и некадърността в енергийния сектор поставят под заплаха енергийната
Коментари Харесай

Румен Петков: Хаосът и некадърността в енергийния сектор поставят под заплаха енергийната сигурност на България

Хаосът и некадърността в енергийния бранш слагат под опасност енергийната сигурност на България. Това съобщи пред медиите ръководителят на АБВ Румен Петков и акцентира съществуването на последователност сред сегашния и някогашния министър председател, оповестиха от пресцентъра на партията. За да илюстрира този факт, той съпостави инспекциите на Кирил Петков и Бойко Борисов на строящия се с големи закъснения към момента газопровод „ Комотини-Стара Загора “ и посочването на разнородни крайни периоди на неговия пуск. В последното си изказване министър председателят даде обещание това да се случи последно през септември, изясни Румен Петков, само че подчертава върху обстоятелството, че по контракт от 1 юли тази година по тръбите би трябвало да тръгне азерски газ. Ако контрактуваният период не бъде спазен, страната ни търпи наказания от азерска страна.

„ Последният протокол, който беше подписан за отсрочване на въвеждането в употреба, е 1 юли и изпълнителят ICGB пое задължението, че на 1 юли газопроводът ще бъде подготвен. Днес АБВ ще входира публично запитване до „ Булгаргаз “ – коя е точката, която е декларирана за доставка на азерски газ от 1 юли “.

Румен Петков изясни, че в случай че има декларирана от „ Булгаргаз “ друга точка на доставка, страната ни ще понесе големи загуби – освен тъй като няма да получава на ниска цена азерски газ, само че и ще заплаща поради неспазени клаузи по контракта – в съответния случай, точка на доставка.

Политическа партия АБВ ще насочи и запитване към енергийния и финансовия министър по въпроса наложени ли са наказания поради неспазените периоди за градежа на „ Комотини-Стара Загора “ – в случай че са наложени, получават ли се към този момент, в случай че не са наложени, за какво не са.

Санкциите по контракт са 90 000 евро за всеки отложен ден за компанията реализатор на плана гръцката „ Джей енс Пи АВАКС “.

„ Очевидно е, че глобите не са наложени и тук въпросът е не кой взе рушвета, въпросът е за какво не са наложени глобите и кое е довело Кирил Петков и Асен Василев до решението да загърбят българския народен интерес “.

Всеки ден закъснение на стартирането на „ Комотини-Стара Загора “ коства на страната ни 2 млн. евро, уточни Румен Петков и добави, че АБВ упорства да стартира съответната процедура, с която България да потърси пропуснатите си изгоди от началото на 2022 година.

Петков през медиите зададе въпрос гръцката „ Джей енс Пи АВАКС “ предоставяла ли е коли на ICGB и на инженера съветник. Ако „ Джей енс Пи АВАКС “ е предоставяла коли на инженера съветник, то всички действия по плана са под въпрос, нужна е нова ревизия, тъй като налице е спор на ползи, изясни той.

В подтекста на общия безпорядък в енергетиката Румен Петков изрази обосновано подозрение също, че страната ни сега купува газ от гръцката компания ДЕПА, която пък купува от „ Газпром “. Отказът на българското държавно управление от директни договаряния с „ Газпром “ е закононарушение към българския народен интерес, по този начин се нанася тежък удар върху българския обичай и стопанска система, съобщи ръководителят на АБВ и настоя за незабавни договаряния с „ Газпром “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР