Хаос и суматоха се очакват днес в аптеките. Причината е,

...
Хаос и суматоха се очакват днес в аптеките. Причината е,
Коментари Харесай

Суматоха в аптеките: От днес лекарства по Здравната каса сам...

Хаос и блъсканица се чакат през днешния ден в аптеките. Причината е, че от 1 юни медикаментите, финансирани изцяло или отчасти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), следва да се отпускат единствено с електронна рецепта. Издадените до 1 юни хартиени предписания обаче ще продължат да се извършват от аптеките до момента в който са годни.

За медикаментите на свободния пазар, които пациентите сами купуват, е планувано да се предписват както на електронни, по този начин и на хартиени предписания.

Проблемът е, че последните ремонти в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, в които новият ред е залегнал, обаче, следва да се обнародват в Държавен вестник и заради това за хартиените предписания до последно има неизясненост.

Ако измененията бъдат обнародвани през днешния ден, както са препоръчани, то от 1 юни електронните наставления стават наложителни за медикаментите по линия на НЗОК, до момента в който тези на свободния пазар ще важат и хартиените предписания.

Ако поправките не бъдат обнародвани през днешния ден и закъснеят, то електронните наставления ще бъдат наложителни за всички медикаменти, които се назначават на и след 1 юни и надлежно издадените на и след 1 юни хартиени предписания няма да са годни.

От Министерството на здравеопазването споделиха, че наредбата е изпратена за издание в Държавен вестник, само че в оповестеното в понеделник на броя на вестника от 1 юни тя не попада. При закъснение на обнародването ѝ с няколко дни може още веднъж да се стигне до напрежение и връщане на хартиени предписания от аптеките.

До обстановка със закъснение обнародването на наредбата със 7 дни към този момент се стигна по-рано този месец при миналата пролонгация, която беше дадена за наложителните електронни предписания. Това докара до безпорядък и напрежение в системата, защото след 1 май аптеките нормативно нямаха право да извършват хартиени предписания, а лекарите продължаваха да ги предписват поради предстоящата пролонгация.

Рецептурните книжки и протоколите за определяне на скъпоструващи медикаменти се чака да преминат изцяло в електронен вид от 1 юли, прецизираха от Министерство на здравеопазването. " Допуснатото закъснение в електронната промяна на тези два документа се дължи на прехвърлянето на плана през предходната година от бившето управление на Министерство на здравеопазването към компанията реализатор " Информационно обслужване “ АД и закъснение в техните дейности ", показват от ведомството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР