Ханс Джонатан е роден в Карибския регион през 1784 г.,

...
Ханс Джонатан е роден в Карибския регион през 1784 г.,
Коментари Харесай

Възстановиха генома на мъж, умрял през 1827, без да разполагат с генетичен материал от него

Ханс Джонатан е роден в Карибския район през 1784 година, мигрирал в Исландия през 1802 и починал през 1827. Сега учените са съумели да реконструират част от неговия геном, извличайки информация от 182 от неговите наследници, макар че останките на самия Ханс са от дълго време изгубени.

Този незабравим акт на назад генно инженерство съставлява първия случай в историята, в който нечий генотип се възвръща единствено посредством неговото поколение, без да са налични физични останки от него самия. Така учените открили, че майката на Ханс е родена в Африка, в региона на Бенин, Нигерия или Камерун.

Изследването демонстрира, че с задоволително данни, реконструирането на историческа генна поредност като тази е допустимо.

„ За първи път използваме данни от генотипа на модерни човеци в композиция с информация за техните генетични връзки, с цел да възстановим значима част от генома на индивидуален предшественик, роден преди повече от 200 години, “ написа интернационалния екип учени в проучването.

Първоначално, несъмнено, е било належащо обширно изследване. Усилията обаче били подкрепени от обстоятелството, че Ханс е бил първият с африкански генезис преселник в Исландия, а самата страна (Исландия) има цялостна и подробна генетична база данни на своите поданици.

Учените разпознали 788 от потомците на Ханс и употребявали индивидуален нуклеотиден полиморфизъм (SNP) чип на 182 от тях, с цел да разпознават вариациите на ДНК, дребни промени в биологичния дизайн, които настъпват в нашите гени.

Пълната генетична поредност, в която е разполагаем цялостният лист с ДНК указания, била носена от 20 от наследниците. Така учените разполагали с 674 хромозомни фрагмента, евентуално свързани с африканското завещание на Ханс.

След още един рунд на верификация, в който са употребявани още генетични разбори и инспекции, учените съумяват да възстановят 38% от генома на майка му Емилия – генетичния проект, предаден му по майчина линия.

Сравнявайки гените наследени от Ханс по майчина линия с световни бази данни, откривателите стигат до извода, че Емилия или нейните родители евентуално са били превозени като плебеи от западния бряг на Африка към Америка или Карибите в интервала сред 1760 и 1790 година.

Дори без научната работа в това проучване, историята на Ханс Джонатан е забележителна сама по себе си. Тя е разказана в биографичната книга „ The Man, Who Stole Himself “.

Ханс е роден в иго на захарна ферма на св. Кроа (St. Croix), датска карибска колония. По – късно бил заведен в Дания, с цел да се бие за датските военноморски сили. Той съумява да избяга и по този начин попада в Исландия.

Фактът, че ДНК на Ханс е толкоз необикновена за Исландия, оказва помощ на учените, само че все пак е удивително и вълнуващо по какъв начин генетичните проучвания могат да проследят прародителите ни надълбоко обратно в предишното, даже без да е нужен достъп до физически материал от техните остатъци.

Изследването е оповестено в Nature Genetics.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР