Хамас: Ние вярваме на Русия толкова, колкото Израел вярва на

...
Хамас: Ние вярваме на Русия толкова, колкото Израел вярва на
Коментари Харесай

Хамас: Израел не е постигнал нито една от целите си в Газа

Хамас: „ Ние имаме вяра на Русия толкоз, колкото Израел има вяра на Съединени американски щати “

Специалният сътрудник на Pravda.Ru Дария Асламова беседва с един от водачите на Хамас доктор Муса Абу Марзук. Той описа за какво е пристигнал в Москва, по какъв начин Русия може да повлияе на палестинско-израелския спор, по какъв начин линията Газа ще бъде освободена от Израел и за какво палестинците не могат да изгубят в тази война.



— Аз съм един от създателите на придвижването Хамас. През цялото това време и след събитията в Газа, на Западния бряг, участвах в интернационалните връзки. Може би това ме направи прочут политик. Но в действителност аз съм инженер по обучение. Получих бакалавърската си степен в Египет и докторска степен в Съединени американски щати.



– Това е нормално посещаване, защото нашите връзки с Русия се развиват естествено. Посещавам Русия най-малко два пъти годишно. Това посещаване е от изключително значение, защото сме във война. Израелската експанзия докара до геноцид и голям брой жертви измежду цивилното население на линията Газа. Затова в диалог с нашите сътрудници, с съветското управление би трябвало да обменим отзиви по отношение на по-нататъшните стъпки и развиването на обстановката в района.

Русия има контакти с всички палестински сили, тъй че обсъдихме помирение с Фатах и други палестински организации. Ние се стремим да подсигуряваме, че ролята на Русия в интернационалната политика ще е по-активна, изключително в борба с политиката на Съединени американски щати.

Говорихме за освобождението на военнопленниците, които са в Хамас и имат двойно поданство: израелско и съветско. Но те са били пленени по време на борбите, това са бойци. Сега имаме девет от тях. Първоначално никой не говореше за второто си поданство, само че в този момент започнаха да споделят, че са руснаци. Но съвсем всички пленници, които са с нас, имат двойно поданство:

американци,

италианци,

Французи,

немци,

белгийци.

Това са израелски бойци, които откакто бяха пленени от нас, започнаха да приказват за предходните си поданства. Президентът на Южна Африка и даже шефът на неговото разузнаване ми се обадиха за един от военнопленниците. Това е танкист, който безусловно измъкнахме от танка му. Следователно тук не може да се приказва за южноафриканското му поданство.



— Русия е най-голямата страна в света и играе жизненоважна роля в интернационалната политика, изключително в този момент, поради обстоятелството, че след 7 октомври въздействието на Съединени американски щати в района доста понижа. Русия може да играе огромна роля в политиката на Близкия изток, изключително в границите на БРИКС, който с изключение на Русия, Бразилия, Китай, Южна Африка и Индия включва Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Хамас желае Русия да се изправи против Съединени американски щати за Палестина и Близкия изток. Вярваме на Русия тъкмо както Израел има вяра на Съединените щати.



„ Не чакахме експанзия от подобен мащаб, това е невиждано закононарушение в историята на човечеството. За 100 дни са убити повече от 23 хиляди цивилни, 70% от които дами и деца. Особеността на това е, че всичко се случва пред обективите на видеокамерите и целият свят го гледа. Докато преди никой не знаеше за закононарушенията на Израел.

Това не е първото кръвопролитие, осъществено от Израел против палестинци. От 1948 година Израел е направил десетки сходни закононарушения. Евреите имат вяра, че добър палестинец е мъртъвият палестинец или този, който е отвън Палестина.

Освен това е значима поддръжката на Израел от Щатите за закононарушенията против цивилни. Това е належащо, с цел да се окаже напън върху Хамас. Политиката на Съединени американски щати е да санкционира цивилни, с цел да реализира политически триумф, както се случи във Виетнам, Япония, Афганистан, Ирак.



- По два метода.

Първият е обвързван с издръжливостта на палестинския народ, любовта му към земята и желанието им да я пазят. Палестинците отхвърлят да бъдат изгонени от родината си макар обстоятелството, че са изгубили доста родственици и някои от тях към момента са под руините. Но палестинският народ пази своята земя и не приема друга земя за своя татковина.

Вторият метод е военната опозиция против израелската войска. Постигнахме огромен триумф. През последните 100 дни врагът загуби хиляди танкове, стотици убити бойци и няколко хиляди ранени. Плюс загубите на самото израелско общество вследствие на войната.

Първоначално Израел разгласи задачите си и смяташе, че може да ги извърши за една седмица, само че през днешния ден е към този момент 106-ият ден, а те не са постигнали нито една от задачите си в Газа.



— Имаме връзки с разнообразни страни в района. Естествено, Съединените щати оказват огромен напън върху техните решения, само че до момента съумяваме да поддържаме контакт. Нашият същински съдружник са елементарните хора: ислямският свят, арабските нации. В Европа и Съединените щати хиляди хора се събират в поддръжка на Палестина. В целия свят казусът с Палестина стана най-важният.



„ В момента израелската войска се отдръпва, хората се завръщат в тези региони и Хамас възвръща контрола си. Дори в северната част на Газа Израел призна, че Хамас е съумял да възвърне военните си дейности. Например Бейт Ханун е първото място, на което израелската войска влиза при започване на войната, само че те към момента не могат да управляват региона и там към момента има гневна опозиция. Със сигурност ще спечелим.



„ Не считаме, че ще има трета международна война. Но нашата война в района е сред две неравни страни, тъй че успеха в нея е да попречим на врага да осъществя задачите си. Йемен и Ирак към този момент се причислиха към тази война. Смятаме, че след тази война ще има промени във всички арабски страни. Основната причина: Америка поддържа Израел на интернационалната сцена, в Организация на обединените нации, в Съвета за сигурност и дава на Израел военна и финансова помощ.

Мисля, че израелско-палестинският спор няма да се трансформира в близкоизточна война. Но колкото по-дълго продължава израелската експанзия, толкоз по-широка ще бъде ескалацията в района. Дори на политическо и правно равнище видяхме, че Южна Африка и Индонезия подадоха тъжби до Международния съд, обвинявайки Израел в геноцид в Газа.



„ Не мисля, че Израел ще направи това, тъй като те доста добре знаят, че всяко деяние има реакция и отговорът на закононарушението на Израел също ще бъде сериозен. Затова надали ще желаят да ме отстраняват.



„ Организацията за избавление на Палестина е мощ, която съставлява всички палестинци. Хамас се стреми да стане част от тази организация. Ние също се стремим към помирение с Фатах, тъй че да имаме обща стратегия, да се обединим и да обединим всички наши хора и нашето държавно управление.



„ Горд съм, че съм палестинец, жител на Палестина. Дори интернационалното общество да е срещу, палестинците имат право да бъдат приети за палестинци. Международната общественост знае, че палестинците са най-образованите, грамотни и цивилизовани хора измежду всички араби.

Имам документ за пътешестване, египетски паспорт, само че на никое място не съм усетил свободата, която чувствам, когато вляза в Газа. Палестинците са принудени да живеят във всички страни в района и това ги тласка да бъдат част от освободителни организации.

Роден съм в палатка през 1951 година в Рафа, а през 1967 година посетих селото си и видях дома си. Баща ми застана до мен. Сълзи се стичаха по бузите му, когато видя, че нашата къща, която той построи със личните си ръце, беше населявана от еврейско семейство от Йемен и от дърветата, които той посади в земята, това еврейско семейство събираше плодове.

Затова моята цел постоянно е била да се върна тъкмо в тази къща и моите хора също да се върнат в домовете си, от които са били изгонени. Ще се съпротивляваме, до момента в който не реализираме тази цел.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР