Халеевата комета е най-известната от всички комети. Тя се вижда

...
Халеевата комета е най-известната от всички комети. Тя се вижда
Коментари Харесай

Халеевата комета

Халеевата комета е най-известната от всички комети. Тя се вижда добре с невъоръжено око в продължение на няколко седмици и голямата й опашка притегля погледите със своите размери и блестящо зарево.

Халеевата комета се появява на всеки 76 години и се счита, че периодичността на нейното появяване може да се приравни към междинната дълготрайност на човешкия живот.

През 1986 година три галактически апарата са прелетяли в непосредствена непосредственост до Халеевата комета и създали стотици фотоси, измежду които и фотоси на самото ядро на кометата. Били направени химични разбори на газовия и праховия съставен елемент на ядрото.

В Китай Халеевата комета е била известна като хуей-син - звезда-метла. Тя се е считала за предвестител на злощастие. Най-ранното споменаване в антични китайски летописи на Халеевата комета е през есента на 611 година преди новата епоха. Тогава кометата се е появила в съзвездието Голямата мечка.

 Изкуствен сателит

В Европа първите писмени свидетелства за Халеевата комета са направени през 66 година. През 1682 година Халей, чието име по-късно почнала да носи кометата, разкрил, че тя се върти към Слънцето с честота от 75 до 76 години.

Той предсказал напълно вярно появяването на кометата през 1758 година. В Китай от седмата година на началото на ръководството на император Цин – 240 година преди новата епоха до края на епохата Мин през 1607 година било публично записано всяко появяване на кометата.

При работата си върху изчисленията на прекосяването на кометата, Халей се съветвал неведнъж с Нютон. Това, което учените преди Халей считали за разнообразни комети, които се появявали през към 76 години, се оказала в действителност една единствена комета, потвърдил той. Кометата получила името на Халей през 1759 година.

Предполага се, че Халеевата комета ще изчезне след края на съществуването си, което е несъмнено на към 10 милиона години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР