Хакерът, който разби системата на НАП и публикува поверителните данни

...
Хакерът, който разби системата на НАП и публикува поверителните данни
Коментари Харесай

Хакерът от НАП Кристиян Бойков свързан с „Демократична България”?

Хакерът, който разруши системата на Национална агенция за приходите и разгласява поверителните данни от системата в интернет, може да е обвързван с олигархичния съюз „ Демократична България ”. Кристиян Бойков, който бе упрекнат, че е направил хакерска офанзива против Национална агенция за приходите, на първо време е разгласил информация за криптирането на дисковете на компютъра си точно под пост на претендента за евродепутат на „ Демократична Българя ”–Емил Георгиев.

Младежът е криптирал хард дисковете на потребления от него компютър или компютри. При това по подобен метод, че никой да не може да стигне до информацията от тях. Така нямало заплаха някой да го уличи в офанзивата против Национална агенция за приходите или за други хакерски пробиви. Интересното е, че на първо време тази информация се появи не другаде, а под пост във Facebook на Емил Георгиев–кандидат за евродепутат от „ Демократична България ”. От през вчерашния ден той обществено пази 20–годишния Кристиян Бойков с постове в обществените мрежи , написа „ Телеграф ”.

Още по-интересното е, че досега нито от Министерство на вътрешните работи, нито от прокуратурата е изтичала сходна информация. В сряда от държавното обвиняване оповестиха, че в един от откраднатите файлове на Национална агенция за приходите има улика, която разпознава компютъра, потребителското име, софтуера и датата, на която е осъществена офанзивата. IT експерти изясняват по следния метод известието на прокуратурата:. „ Файлът е отворен с програмата Либре. При самото отваряне, програмата автоматизирано генерира лог файл и списък, в които се записва името на компютъра, потребителското име на индивида, датата и часа. Той най-вероятно  не го е видял ”, коментират обстановката те.

В следствие излиза наяве, че файлът е отворен от консуматор с псевдоним Крисс, а следата сочи, че това е направено преди базата данни на Национална агенция за приходите да бъде пусната в интернет. Последвалата инспекция в хакерски и геймърски конгреси демонстрира, че зад този акаунт се крие точно хакерът Кристиян Бойков. Той се изявява интензивно и във форума xaker.bg, който е към компанията, в която Бойков работи. При това офанзивата против Национална агенция за приходите надалеч не е първата. На 12 юли 2017 младежът се хвали по какъв начин е проникнал в компютър на полицайка, написа още изданието.

Междувременно стана ясно, че от Софийска градска прокуратура са освободили Кристиян с мярка „ подписка ”. Причина е смяна в обвинителния акт против него. Прокуратурата повдига обвиняване по чл 319 б, ал 2 от Наказателния кодекс. Установено е, че Бойков непозволено е копирал компютърни данни от сървъра на Национална агенция за приходите, само че действието е осъществено против осведомителна система, която не е част от сериозната инфраструктура. Това се прецизира в писмо от Национална агенция за приходите, изпратено до прокуратурата.  Що се отнася до политическата връзка с хакерската офанзива, фактът, че постът за криптираните файлове е оповестен под известие на претендента за евродепутат на „ Демократична България ” Емил Георгиев, провокира някои въпроси. Георгиев, който е юрист по специалност, в последно време се изявява и като гневен бранител на Бойков и единствено за ден пусна половин дузина постове в мрежата, с които пази хакера, написа „ Монитор ”.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР