Хаитянската полиция обяви разследване на смъртоносен протест, ръководен от църква

...
Националната полиция на Хаити обяви, че ще започне разследване на
Коментари Харесай

Националната полиция на Хаити обяви, че ще започне разследване на отговорните за смъртоносен инцидент в събота, когато църковен лидер поведе енориаши на въоръжен протест в контролиран от банди район на столицата Порт-о-Пренс.

Франц Елбе, генерален директор на полицията, каза, че разследването ще помогне да се гарантира, че „такива ирационални действия никога повече няма да се случват“.

„Националната полиция осъжда тази достойна за съжаление трагедия и изразява своята съпричастност към семействата и близките на жертвите“, добави Елбе.

В прессъобщение в понеделник Елбе описа как „огромна тълпа“ се събра зад религиозния водач Маркорел Зидор през уикенда, облечен в маслиненозелени униформи и дрехи, украсени с името му.

Тази „спонтанна демонстрация“ включваше стотици хора, някои от които носеха мачете и автомати.

„Тази тълпа имаше за цел да прогони членове на банди, базирани в Ханаан“, обясни Елбе, имайки предвид предградие в северния край на столицата на Хаити.


След като беше информиран, Елбе каза, че полицията е предприела стъпки, за да избегне „клането“, като е издигнала периметър за сигурност и е наела говорители, за да разубедят протестиращите.

„Въпреки това, протестиращите бързо преодоляха мерките за сигурност, установени от органите на реда, и въпреки това успяха да пристигнат в районите, които желаеха, за да се изправят срещу членовете на споменатата банда“, каза Елбе.

Не е публикувана официална оценка на смъртните случаи, но полицията съобщи за множество смъртни случаи и отвличания, тъй като бандите — водени от мъж, известен като „Джеф“ — се сблъскаха с протестиращите.

„Те откриха огън по нас с всякакви оръжия“, каза един от протестиращите, Франсоа Викнер, пред New York Times във видео интервю.

Викнер също така обясни, че Зидор, евангелският пастор, който ръководи демонстрацията, е определил кръвопролитието като тест за религиозна преданост.

„Последователите на пастора наистина повярваха на това, което им каза“, каза Викнер. „Той каза, че са бронирани, че ранените нямат вяра.“


На фона на недоволството от демонстрациите, Зидор се появи в Мега радио на Хаити, за да защити действията си.

„Деветдесет и пет процента от моите енориаши бяха стреляни. Никой от тях не беше ударен“, каза той в понеделник, според информационната агенция Ройтерс. „Тези, които умряха, са тези, които отидоха да се скрият в къщите.“

Бандите са поели контрола над големи части от Порт-о-Пренс, като ООН изчисли миналия декември, че до 60 процента от града е под тяхно командване.

Това доведе до широко разпространено насилие и нестабилност, като ООН документира „груби нарушения на човешките права“, включително убийства, сексуална експлоатация и отвличания.

Болниците са затворени в резултат на насилието, ръководено от банди, и почти половината от населението е изправено пред „сериозна продоволствена несигурност“, тъй като влошаващата се ситуация със сигурността възпрепятства хуманитарната помощ.


Но се появиха групи за бдителност, тъй като общностите поеха правоприлагането в свои ръце.

От края на април до средата на август бдителите и членовете на общността са извършили повече от 350 линчувания, според ООН. Докато повечето от жертвите са били членове на банди, ООН изчисли, че 46 са били просто членове на обществото. Най-малко една жертва е била полицай.

Едно движение за бдителност — известно като „Bwa Kale“ или „обелено дърво“ – се появи през април, когато повече от дузина членове на банда бяха линчувани и изгорени по улиците на Canapé-Vert, квартал в южната част на Порт-о- принц.

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри призова международната общност да помогне за овладяване на гангстерското насилие в страната, противоречиво предложение сред хаитяните, скептични към чуждестранна намеса.

На 29 юли правителството на Кения предложи да ръководи многонационални сили в страната, както и да разположи 1000 свои полицаи, „за да помогнат в обучението и подпомагането“ на колегите си от Хаити, докато работят за „възстановяване на нормалното“.

Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР