Хагски съд потвърди предишна присъда за отговорността на Холандия за

...
Хагски съд потвърди предишна присъда за отговорността на Холандия за
Коментари Харесай

Холандското правителство е отчасти отговорно за около 300 жертви в Сребреница

Хагски съд удостовери предходна присъда за отговорността на Холандия за гибелта на над 300 мюсюлмани, убити от босненските сръбски сили през 1995 година в Сребреница, предадоха международните организации.

Съдът обаче смекчи до известна степен отговорността, която присъдата от 2014 година приписва на холандските бойци по отношение на предаването на 350 мъже, укриващи се от сръбските сили в базата на Организация на обединените нации в Сребреница, показва ДПА.

Според днешното решение на апелативния съд Холадния е отчасти виновна за гибелта на предадените мъже, потърсили леговище в базата. Председателстващият арбитър съобщи, че вследствие на предаването на мъжете от холандските бойци, " те са били лишени от опция за оцеляване ".

Присъдата се преглежда като изключение, защото Организация на обединените нации се употребява с имунитет от правосъдно гонене, отбелязва Ройтерс.

Сребреница и близките села бяха обитаеми преобладаващо с мюсюлмани в най-вече сръбската Източна Босна.

Анклавът бе под военна блокада от началото на босненската война през 1992 година до клането единствено няколко месеца преди приключването на спора посредством интернационално ходатайство.

Използвани са материали на Българска телеграфна агенция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР