Грузия отново е разтърсена от протести и политическо напрежение. В

...
Грузия отново е разтърсена от протести и политическо напрежение. В
Коментари Харесай

Протести отново разтърсват Грузия

Грузия още веднъж е разтърсена от митинги и политическо напрежение. В понеделник сутринта представители на опозицията и техни последователи блокираха всички входове на Народното събрание и не пускат там депутатите, съобщи РИА " Новости ". Около постройката са опънати палатки, тя е обградена от вериги с катинари, а прилежащата територия е обградена от чували с пясък. Протестна демонстрация имаше и в неделя.

Организаторите на сегашните митинги упорстват за предварителни избори. През последните дни в Народното събрание се водиха диспути за смяна на изборната система, която сега е смесена. Опозицията настояваше тя да стане напълно пропорционална или депутатите да се избират единствено по партийни описи. Тя обаче не съумя да наложи визията си, парламентарното болшинство на ръководещата партия " Грузинска фантазия " отхвърли смяната на изборната система.

В отговор опозицията разгласи, че стартира митинги за изключителни парламентарни избори и назначение на преходно държавно управление.

Властта в Грузия не има намерение да преразглежда изборната система, макар митингите на опозицията, съобщи генсекът на ръководещата партия " Грузинска меча " Каха Каладзе. " Изборите през 2020 година ще се проведат по смесената система. Това не предстои на преразглеждане ", съобщи Каладзе на конференция.

Посолството на Съединени американски щати и делегацията на Европейски Съюз в Грузия приканиха властта и опозицията да намерят общ език за възобновяване на доверието и превъзмогване на рецесията. Призивът се съдържа в взаимно изказване на двете дипломатически задачи. " Ние напълно поддържаме правата на мирните стачкуващи и свободата на изложение. Призоваваме всички, които упражняват това право, да работят в границите на закона и конституцията ", се споделя в текста.

Управляващата партия " Грузинска мечта-Демократична Грузия ", която се афишира за нормализиране на връзките с Русия и поддържа европейския избор на страната, има квалифицирано болшинство в 150-местния парламент. Дясноцентристката партия " Единно национално придвижване " на някогашния президент Михаил Саакашвили и национал-консервативният " Алиансът на патриотите в Грузия " имат в пъти по-малко депутати. С смяната на изборната система те се надяват да усилят наличието си в Народното събрание и политическата си тежест в страната.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР