Грузинският премиер Иракли Гарибашвили подаде оставка в понеделник, заявявайки, че

...
Грузинският премиер Иракли Гарибашвили подаде оставка в понеделник, заявявайки, че
Коментари Харесай

Грузинският премиер подаде оставка преди парламентарните избори

Грузинският министър председател Иракли Гарибашвили подаде оставка в понеделник , заявявайки, че желае да даде време на своя заместител, с цел да се приготви за парламентарните избори в южнокавказката страна до октомври, предава " Ройтерс ".

Гарибашвили сподели, че вместо това му е била препоръчана работата на водач на ръководещата партия " Грузинска фантазия " , ход, който съгласно него ще бъде разискван на партиен конгрес в четвъртък.

Грузинските медии, в това число телевизионни канали, свързани с държавното управление и опозицията, оповестиха, че Иракли Кобахидзе, актуалният водач на Грузинска фантазия, ще наследи Гарибашвили като министър-председател, нещо доказано пред Ройтерс от източник, непосредствен до партията.

Корнели Какачия, шеф на мозъчния концерн Грузински институт за политика, сподели, че промяната на министър-председателя надали ще значи промени в политиката и е ориентирана главно към подсилване на ръководещия блок преди изборите.

Какачия сподели, че Кобахидзе си е спечелил известност на " радикална изразителност " против съперниците на държавното управление.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че " Грузинска фантазия " е най-популярната партия в странат а, само че е изгубила поддръжка от 2020 година, когато завоюва малко болшинство в законодателния орган.

През декември Грузия реализира дългогодишната си цел за статут на кандидатка за участие в Европейския съюз, макар че връзките със Запада бяха обтегнати от обвиняванията в властнически трендове и задълбочаването на връзките на Грузия с Русия.

Под управлението на отиващия си Гарибашвили Грузия отхвърли да наложи наказания на Русия за войната й в Украйна , като в същото време възвърне директните въздушни връзки с Русия за първи път от 2019 година

Грузинска фантазия споделя, че поддържа участието в Европейския съюз и НАТО , като и двете са извънредно известни в Грузия.

Русия, чиито войски охраняват два разколнически грузински района, се опълчва на присъединението на Грузия към НАТО.
 Европейски Съюз: Грузия би трябвало да направи повече за еврочленство
Европейски Съюз: Грузия би трябвало да направи повече за еврочленство

Жозеп Борел посети страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР