Грузинските власти прибегнаха днес до употреба на сълзотворен газ и

...
Грузинските власти прибегнаха днес до употреба на сълзотворен газ и
Коментари Харесай

Сблъсъци между власти и протестиращи в Грузия, има ранени СНИМКИ

Грузинските управляващи прибегнаха през днешния ден до приложимост на сълзотворен газ и водни оръдия към постройката на Народното събрание в Тбилиси, с цел да разпилян протестиращи, които се афишират против препоръчан законопроект, считан за нарушаващ свободата на печата, предадоха международните организации.

Законът, който беше признат на първо четене, ще изисква медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от задгранични източници, да се записват като „ задгранични сътрудници “.

Международни организации показаха угриженост по отношение на проектозакона, тъй като е в прорез с демократичното развиване на Грузия.



Стотици хора към този момент дни наред стачкуват против оферти закон, а при разискванията в Народното събрание се стигна и до физически конфликт сред законодатели.

Руската държавна организация ТАСС заяви през днешния ден от Тбилиси, че има и ранени стачкуващи.

Макар че президентката на Грузия Саломе Зурабишвили разгласи, че ще наложи несъгласие на закона, вносителите му настояват, че той е нужен, с цел да има бистрота в работата на институции, финансирани от представители на непознати страни.

Парламентът може да отхвърли президентското несъгласие.

В Русия закон за задграничните сътрудници е постоянно употребен за смълчаване на организации и медии, които са сериозни към държавното управление. Грузински деятели и представители на опозицията блокираха и двата входа на парламентарната постройка и скандираха „ Не на съветския закон! “, „ Руснаци! “, „ Роби! “.



Съединени американски щати и Европейският съюз предизвестиха Грузия, че приемайки този закон ще навреди на вероятността си в миналото да се причисли към Европейски Съюз и НАТО.

ТАСС съобщи, че президентката Зурабишвили е отменила всички сови срещи в границите на работното си посещаване в Съединени американски щати поради митингите в Тбилиси и ще направи послание към сънародниците си.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР