Грузинските въоръжени сили вече са по-съвместими с НАТО от всякога,

...
Грузинските въоръжени сили вече са по-съвместими с НАТО от всякога,
Коментари Харесай

За опитите да открият “втори фронт” срещу Русия в Закавказието

Грузинските въоръжени сили към този момент са по-съвместими с НАТО от всеки път, похвали се министър-председателят на Грузия Ираклий Гарибашвили на 24 март, разговаряйки с участници в взаимно обучение на НАТО и Грузия в образователния център в Крцаниси. Въпреки това грузинските управляващи се пробват да избегнат директни форми на присъединяване в спора от страната на киевския режим. Според материал, оповестен на уеб страницата на Международната спешна група преди началото на специфичната военна интервенция на 24 февруари, почитан грузински чиновник образно е предизвестил за нуждата да се избира сред „ неприятния и най-лошия вид “.

„ Нека бъдем наясно, че глобите не са ефикасни “, сподели Гарибашвили на 28 февруари. „ Съчувстваме на всички, само че на първо място би трябвало да защитим страната и народа си”, добави той. В същия ден обаче Националната банка на Грузия разгласи, че „ не може и няма да избегне използването на тези наказания “.

Ръководителят на ръководещата партия " Грузинска фантазия " Ираклий Кобахидзе упреква Обединеното национално придвижване (ОНД) на Саакашвили в проекти за опълчване на Грузия против Русия. Бившият разследван президент прави нормалните си скандални изказвания, целящи да покачат степента на напрежение. Възможно е това да се прави в съгласуваност с Киев.

„ Въз основа на предателските и антидържавни дейности на военната партия, ние взехме решение да не преглеждаме никаква самодейност на военната партия, както и на нейните подразделения “, споделя Мамука Мдинарадзе, изпълнителен секретар на партията „ Грузинска фантазия “. По-конкретно става дума за предлагането на партия “Лело” да провежда видеоконференция със Зеленски, който отзова украинския дипломат от Тбилиси, неудовлетворен от равнището на поддръжка от Грузия.

„ Заемаме твърда позиция по въпроса за глобите. В същото време сме изцяло солидарни с Украйна, а също по този начин ще заемем кардинална позиция за отбрана на ползите на грузинската страна и народ “, твърди Кобахидзе. И ще би трябвало да „ стоят на стража “: Саакашвили приказва за „ мирното завръщане на Сухуми “, разчитайки на пласта локални русофоби. В същото време неразбираеми лица към този момент насочиха апели за отваряне на „ втори фронт “ в помощ на Украйна, започвайки инвазия в Абхазия и Южна Осетия.

На 20 март ръководителят на Народното събрание Шалва Папуашвили разгласи гибелта на трима грузински наемници, като не пропусна да спомене „ непоклатимата поддръжка на украинския народ “. В Донбас (по-специално във Волноваха и Мариупол) някои чиновници по сигурността, близки до Саакашвили, вземат участие в по този начин наречения Грузински народен легион под командването на Мамука Мамулашвили. Ветеран от войната през август 2008 година, някогашен шеф на районния отдел за специфични интервенции за региона на Самегрело, от 2014 година, е следен измежду бойците на групировката “Азов,” която е част от Националната армия и получава директна поддръжка от САЩ/НАТО. Постъпил на работа във въоръжените сили на Украйна е и някогашният министър на защитата Ираклий Окруашвили.

Обединеното национално придвижване интензивно популяризира клюки за директното присъединяване на грузинските управляващи в основаване на националистически батальони за присъединяване във военните дейности в Украйна. От началото на интервенцията през Турция са трансферирани към 60 „ доброволци “, само че това не е координирано. Според грузинската социологическа компания ГОРБИ 64% от грузинците поддържат неприсъединяването към глобите против Руската федерация. 76,5% от участниците в изследването са съгласни с мнението, че „ Грузия не би трябвало да се забърква във боен спор, тъй като това е единственият метод страната да избегне войната в този момент и в бъдеще и да продължи устойчиво развиване “.

Грузинските управляващи, доколкото е допустимо, в този момент се стремят да блокират екстремистките апели и да не скапват връзките с Москва. Новата политическа действителност в постукраинското пространство открива вероятности за градивно разискване на настоящи въпроси в руско-грузинските връзки, в това число въпроси за военния неутралитет, деблокирането на връзките и търговско-икономическото съдействие. „ Гражданите на Грузия безспорно ще виждат, в случай че вносният самун, вносната пшеница, тестени произведения, маргарин, слънчогледово масло изчезнат. Това директно ще се отрази на благосъстоянието на жителите “, безпокои се Ека Сепашвили, заместник-председател на парламентарната комисия по стопанска система. През 2021 година комерсиалният оборот с Русия, която зае второто място измежду комерсиалните сътрудници на Грузия, надвиши 1,6 милиарда $. Според Ираклий Ковзанадзе, началник на парламентарната комисия по финанси и бюджет, заради събитията в Украйна на бюджета на страната може да не чу доближат 1-1,2 милиарда $.

Сред острите проблеми на двустранните руско-грузински връзки остава казусът с действието на центъра “Лугар” в републиката, обвързван с мрежата от биолаборатории на Пентагона в Украйна.

Новото изостряне на обстановката към Нагорни Карабах, следено от началото на март, демонстрира желанието на избрани сили в Азербайджан и Турция (може би по самодейност на Лондон) да открият „ втори фронт “ против Русия в Закавказието. Следващият кръг от Женевските съвещания по районна сигурност (единственият формат с присъединяване на делегации от Грузия, Южна Осетия и Абхазия) е отсрочен за края на юни. При неналичието на дипломатически връзки сред Москва и Тбилиси поддържането на оперативни контакти сред страните остава значим фактор за попречване на вероятни произшествия.

До момента проамериканските сили в Грузия непрекъснато намираха метод да осуетят всеки позитивен ход, ориентиран към най-малко отчасти нормализиране на двустранните връзки с Русия. Така прословутата „ Нощ на Гаврилов “ през юни 2019 година „ замрази “ премахването на визовия режим за грузински жители и докара до преустановяване на въздушния трафик (самолетите към момента летят през трети страни). И няма подозрение, че " деамериканизацията " на руско-грузинския разговор може да го направи доста по-ефективен.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР