Груповите носители на умението „Варене на домашен сапун“ - Здравка

...
Груповите носители на умението „Варене на домашен сапун“ - Здравка
Коментари Харесай

Наградиха носителите на умението „Варене на домашен сапун“ от мездренското село Царевец /снимки/

Груповите носители на умеенето „ Варене на домакински сапун “ - Здравка Петрова (76 г.), Венета Коцева (82 г.) и Бойка Цолова (68 г.) от село Царевец, община Мездра, получиха грамоти от регионалния шеф на Враца Иван Сълов за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно завещание на област Враца.
Отличията връчи заместник-областният шеф Милчо Стефанов. Награждаването почетоха кметът на Мездра Иван Аспарухов, Любомир Mаринков - гл. специалист в Дирекция „ Административен надзор, районно развиване и държавна благосъстоятелност “ към Областна администрация - Враца, кметският наместник на с. Царевец Маргарита Петкова и Лиляна Лещарска - секретар на НЧ „ Просвета-1928 “.
Наскоро Националният съвет за нематериално културно завещание към Министерство на културата утвърди кандидатурата на НЧ „ Просвета-1928 “ - село Царевец - „ Варене на домакински сапун “, да бъде вписана в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание на България в раздел „ Традиционни занаяти, домашни действия и поминъци “. Групови носителки на това умеене са Здравка Петрова, Венета Коцева и Бойка Цолова, които го предават и на идващите генерации царевчани.
„ Преди две години от едно малко зрънце концепция и от доста, доста обич се роди огромното ни предпочитание да стартираме да варим домакински сапун, показа кметският наместник на село Царевец Маргарита Петкова. Една позабравена традиция, една домашна активност, която се е упражнявала от от дълго време и в съвсем всяка къща. Но с течение на годините тя е останала обратно във времето и по тази причина ние взехме решение да я възродим.
Искам да изкажа нашата голяма признателност към Община Мездра, която ни насърчи в това начинание. Но най-много да благодаря на тези три дами, носителки на умеенето, които се съгласиха да ни оказват помощ и без които ние нямаше да можем да изпълним тази концепция, нямаше да можем да достигнем такова високо равнище и да получим такова самопризнание “.
„ Радвам се, че в това китно селце не са забравени българските обичаи и че в него кипи живот - за разлика от доста други дребни обитаеми места, които са запустели, съобщи заместник-областният шеф Милчо Стефанов. Ще се веселя, в случай че предадете тези обичаи на младежите, както направихте това с варенето на домашния сапун. За да могат да схванат, че традициите са най-важното нещо за един народ и да ги почитат.
Прекланям се пред всички вас. Благодарение на това, което вършиме и което са правили в предишното нашите баби и дядовци - с помощта на всичко това ние сме оживели като народ. Да сте живи и здрави и продължавайте в същия дух! Благодаря на тези пазителки на традициите, благодаря на хората, които са носители на това умеене, сподели кметът на Мездра Иван Аспарухов. Поздравявам вашето кметство, вашето читалище, вашата общественост, че макар компликациите на времето успявате да съхраните нещо доста скъпо - а това е българският фолклор, нашите обичаи, нашето нематериално културно завещание.
Надявам се те да останат за идните генерации. А в обозримо бъдеще, наред с Националния фолклорен фестивал „ Белокаменица “, да организираме и един фестивал на домашния сапун. Ще създадем всичко допустимо тази традиция да остане запазена марка за село Царевец “, сподели той.
Музикален привет към присъстващите насочи Женска певческа група „ Белокаменица “ при НЧ „ Просвета-1928 “ с живописен началник Елена Катранкьовска. Домакините пък подариха на всички посетители по един домакински сапун.
На публична гала, която ще се състои на следващия ден в столицата, министърът на културата проф. Велислав Минеков ще връчи на представители на 5-те регионални кандидатури, утвърдени за включване в Националната система „ Живи човешки съкровища - България”, удостоверения за вписването им в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание и парични награди от по 2 хиляди лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР