Групата от международни финансови институции Glasgow Financial Alliance for Net

...
Групата от международни финансови институции Glasgow Financial Alliance for Net
Коментари Харесай

Финансови институции обещават да вложат 130 трлн. долара в зеления преход

Групата от интернационалните финансови институции Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ), ръководена от някогашния шеф на Английската централна банка Марк Карни, разгласи, че разполага с до 130 трлн. $ частен капитал за реализиране на задачите за нулеви чисти излъчвания до 2050 година Обединението, включващо повече от 450 банки, застрахователи и мениджъри на активи в 45 страни, ще може през идващите три десетилетия да даде считаното за належащо финансиране от 100 трлн. $ за прекосяването на стопанските системи към индиферентност на парниковите излъчвания, оповестява Financial Times.

" Сега разполагаме с инструментите да изместим въпроса от периферията в центъра, тъй че всяко финансово решение да регистрира климатичните промени ", сподели Карни, ръководител на GFANZ от основаването на организацията през април. 63 трлн. $ от средствата ще дойдат от банки, 57 трлн. - от мениджъри на вложения, и още 10 трлн. - от притежатели на активи като пенсионни фондове.
Трудното делене с фосилните горива
Активисти за климата подходиха скептично към поръчката. Мениджърите на активи, които са се включили към GFANZ, до момента са заложили едвам 35% от ръководените от тях средства за финансиране на задачите за чисти нулеви излъчвания, твърди Беки Джарвис от организацията Bank on our Future.

Основна рецензия против GFANZ е, че разрешава на финансовите групи да продължат да поддържат фирмите за изкопаеми горива. Според френската нестопанска организация Reclaim Finance алиансът не изисква страните, подписали съглашението, да спрат да финансират планове, свързани с невъзобновяеми енергийни източници.

След сключването на Парижкото съглашение през 2015 година интернационалните банки са насочили 4 трлн. $ финансиране за петрол, газ и въглища, като съвсем половин трилион от тях са отпуснати единствено тази година по данни на Bloomberg.

Миналия месец Financial Times разкри, че банки, които са част от GFANZ, са се противопоставили на пътната карта за понижаване на излъчванията на парникови газове, препоръчана от Международната енергийна организация (IEA), която би изисквала от тях още тази година да спрат финансирането на всички нови проучвателни планове за петрол, газ и въглища. Карни прикани финансовите институции да се ангажират с последователното унищожаване на финансирането за въглища и да адресират тактиката на IEA, само че тя не е наложително изискване за подписалите съглашението.
Лицата на GFANZ
Председателят на организацията Марк Карни е някогашен шеф на Канадската централна банка (от 2008 до 2013 г.), както и на Английската централна банка (от 2013 до 2020 г.). Майкъл Блумбърг, някогашен кмет на Ню Йорк и медиен магнат, неотдавна се причисли към Карни като съпредседател на алианса, а Мери Шапиро, която оглавяваше Комисията за скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати, стана заместник-председател на организацията. Групата от време на време ще рапортува напредъка си пред Съвета за финансова непоклатимост на Г-20.

Блумбърг и Шапиро вземат участие и в друга самодейност на Карни - работна група, която има за цел да откри непринуден режим за финансово обявяване по отношение на въздействието върху климата (TCFD).

Групата от интернационалните финансови институции Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ), ръководена от някогашния шеф на Английската централна банка Марк Карни, разгласи, че разполага с до 130 трлн. $ частен капитал за реализиране на задачите за нулеви чисти излъчвания до 2050 година Обединението, включващо повече от 450 банки, застрахователи и мениджъри на активи в 45 страни, ще може през идващите три десетилетия да даде считаното за належащо финансиране от 100 трлн. $ за прекосяването на стопанските системи към индиферентност на парниковите излъчвания, оповестява Financial Times. " Сега разполагаме с инструментите да изместим въпроса от периферията в центъра, тъй че всяко финансово решение да регистрира климатичните промени ", сподели Карни, ръководител на GFANZ от основаването на организацията през април. 63 трлн. $ от средствата ще дойдат от банки, 57 трлн. - от мениджъри на вложения, и още 10 трлн. - от притежатели на активи като пенсионни фондове.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Климат
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР