Групата на Световната банка работи върху пакет от 2 млрд.

...
Групата на Световната банка работи върху пакет от 2 млрд.
Коментари Харесай

Световната банка работи по пакет от 2 млрд. долара в подкрепа на Украйна. ЕС готви помощ от 18 млрд. евро

Групата на Световната банка работи върху пакет от 2 милиарда $ за поддръжка на Украйна, с цел да помогне на бизнеса в страната да преодолее внезапната криза, предстояща тази година заради нашествието на Русия, съобщи Блумбърг, базирайки се на осведомени източници.

Приблизително 1 милиард $ ще дойдат Международната финансова корпорация (IFC), която е капиталово звено на Световната банка. Останалите средства ще дойдат от разнообразни народи, макар че тези проекти към момента би трябвало да бъдат финализирани, твърди един от източниците. Плановете бяха в ход преди ракетните офанзиви против Киев и други украински градове в понеделник.

В същото време Европейският съюз (ЕС) води договаряния за даване на към 18 милиарда евро финансова помощ за Украйна през 2023 година, заяви в това време Bloomberg, базирайки се на източници.

Според организацията Европейската комисия (ЕК) приготвя ново предложение за финансиране на Украйна, което може да бъде публично оповестено на 18 октомври. Отбелязва се, че датата може да бъде изменена

Според източници на Bloomberg Европейска комисия работи, с цел да обезпечи на Киев най-малко половината от нужните на Украйна 3-3,5 милиарда евро на месец.

„ IFC работи с сътрудници за развиване върху финансов пакет за справяне с вътрешните, районните и световните въздействия на войната и включва поддръжка за земеделския бизнес, преработката на храни, зелени и налични жилища и, в последна сметка, възобновяване на инфраструктурата. Повече детайлности ще бъдат оповестени в подобаващ миг “, сподели представител на IFC.

IFC се бори с световната беднотия, като предизвиква растежа на частния бранш в разрастващите се страни. Тя отпусна повече от 30 милиарда $ през последната си фискална година, част от съвсем 115 милиарда $, отпуснати от Групата на Световната банка, чиито други подразделения се концентрират върху помощта за най-бедните страни в света и световното развиване.

Последният пакет ще бъде в допълнение към другите действия на IFC в Украйна през последните седмици. Миналата седмица институцията за развиване разгласи проекти да работи с Европейски Съюз и градския съвет в Лвов - най-големият град в Западна Украйна, за даване на 25 млн. евро за подкрепяне на обновяването на общински здания за вътрешно разселени хора, основаване на работни места и стимулиране на икономическото възобновяване.

Целта е да се помогне на Украйна да обезпечи качествено краткотрайно настаняване за хиляди хора, които трябваше да избягат от засегнатите от войната източни и южни елементи на страната.

Миналия месец IFC също разкри проекти за вложение на 30 милиона $ във фонд, ръководен от частната капиталова компания Horizon Capital. Парите ще поддържат софтуерни и експортно насочени бизнесмени в редица промишлености, в това число осведомителни софтуерни услуги, електронна търговия, потребителски и финансови технологии в Украйна.

В международен мащаб IFC също започва платформа за финансиране от 6 милиарда $, с цел да отговори на световната продоволствена рецесия, която се разрасна след нахлуването на Русия в Украйна.

Тази седмица МВФ и Световната банка организират своите годишни срещи във Вашингтон, които нормално притеглят хиляди хора от страните-членки и групи на гражданското общество. Миналата седмица Бордът на МВФ утвърди 1,3 милиарда $ ново незабавно финансиране за Украйна, до момента в който Световната банка като цяло е мобилизирала съвсем 13 милиарда $ финансиране за нацията, в това число обещания от донори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР