Групата на социалистите в СОС не подкрепя докладите за вдигане

...
Групата на социалистите в СОС не подкрепя докладите за вдигане
Коментари Харесай

БСП иска от Фандъкова за 6 месеца да подготви създаване на общинско предприятие по чистота в София

Групата на социалистите в СОС не поддържа отчетите за повдигане на налозите и за проект сметката за чистотата, съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов.
Съветниците от групата на " Българска социалистическа партия за България " желаят от кмета Йорданка Фандъкова в идващите 6 месеца да приготви основаването на общинско дружество по непорочност в София. Това стана ясно от брифинг на социалистите, минути преди началото на днешната, последна за годината, сесия на Столичния общински съвет. Още през днешния ден те ще входират отчет, посредством който разпореждат на кмета да стартира подготовка за основаването на общинско дружество по непорочност.

" Наложителни са редица разбори, които би трябвало да бъдат направени, преди да бъде основано такова дружество – финансови, софтуерни и правни ", изясни водачът на Българска социалистическа партия – София и ръководител на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов.

Той добави, че съветниците от Българска социалистическа партия няма да поддържат нито отчета за повишението на налозите за колите и върху възмездното придобиване на имущество, нито този за проект сметката за чистотата. " Нито е редно, нито има някакви разумни причини и учредения за повишение на тези налози, разяснява Калоян Паргов. - А още по-малко повишението на тези налози ще позволи казуса със нечистия въздух в града. По-скоро вниманието на всички би трябвало да бъде ориентирано към проект сметката за чистотата. Тя не дава отговор на упованията на софиянци за по-качествени услуги. Редно е кметът да употребява пълномощията си и да промени модела на събиране и разходване на средствата от такса боклук за да бъдат реализирани по-високи резултати в спряването с мръсни въздух в града. Точно в тази връзка ние от години предлагаме основаването на общинско сдружение по непорочност. Такова, каквито има в редица огромни градове в Европа – Виена, Мюнхен, Атина, Белград... Дори Националното съдружие на общините в разбор, оповестен на уеб страницата му, предлага основаването на сходни общински предприятия. Аргументите в поддръжка на сходно предложение са напълно практични – сходно дружество няма да образува облага, по-ефективно ще бъдат разходвани средствата и контролът от страна на кмета ще е директен ".

Според Калоян Паргов, решението за повдигане на налозите е с единствената цел да бъде напълнен дефицитът в бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

" През 2017-та на пожар СОС одобри 100 ограничения за чистотата на въздуха в София. Това се случи, откакто ние, от Българска социалистическа партия, повдигнахме тематиката и беше открито, че при изхарчени 600 милиона лв. от 2011-та, в града въздухът е 5 пъти по-мръсен, напомни водачът на Българска социалистическа партия – София. - Днес ни оферират да гласуваме 101-ата мярка – повишението на налозите. Тази фискална сурвачка ще се отрази съществено върху най-уязвимата част от жителите на София. Чух, че кметът Фандъкова от през вчерашния ден към този момент се отхвърля от дизеловите рейсове за градския превоз. Това идва 5 години, откакто с пари от оперативна стратегия " Околна среда " бяха закупени 120 дизелови рейса – безспорен нонсенс!? Радвам се, че най-сетне, под натиска на мръсния въздух в София, трансформираха възгледите си! Истината е, че през 2020 година най-важна от всичко ще бъде хигиената на града. Миенето на улиците - това ще бъде най-бързото решение за справяне със нечистия въздух ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР