Групата на социалистите в Европарламента не смята просто "да даде

...
Групата на социалистите в Европарламента не смята просто "да даде
Коментари Харесай

Социалистите в Европарламента няма лесно да пуснат Фон дер Лайен

Групата на социалистите в Европарламента не счита просто "да даде зелена светлина " на немската консерваторка Урсула фон дер Лайен, с цел да стане ръководител на еврокомисията, заяви EURACTIV, като се базира на собствен източник от средите на социалистите.

"Дневният й ред ще би трябвало да съдържа прогресивни детайли ", е споделил източникът.

За да застане отпред на изпълнителната власт в Европейския съюз, Фон дер Лайен ще би трябвало да получи утвърждението на евродепутатите, а за това си има цена, е споделил неназованият евродепутат.

Социалистите в Европарламента посрещнаха мощно сериозно пакета с номинации за висшите постове в съюза, препоръчан им от Европейския съвет, и споделиха, че техният претендент Франс Тимерманс е бил рискуван поради мощното опълчване от страна на популистите и страните от Вишеградската четворка.

"Кандидатът ни бе отхвърлен, тъй като защитаваше европейските полезности и върховенството на закона. Мога да ви уверя, че ще пазиме тези правила още по-енергично ", съобщи председателката на парламентарната им група Ираче Гарсия на 4 юли.

През идната седмица ще се организира публично разискване, само че източникът от средите на социалистите е уведомил, че немската, холандската, белгийската и английската делегации към този момент гневно са се противопоставили на Фон дер Лайен.

Гарсия била по-близо до компромисно решение, евентуално под напън от испанския министър председател социалист Педро Санчес, който обезпечи за външния си министър Жозеп Борел поста на Върховен представител на Европейски Съюз за външните работи като част от пакетната договорка за постовете. "Останалите от групата не престават да са отрицателно настроени, само че са подготвени да й дадат късмет да изясни програмата си ", споделя източникът.

Целта била да бъде накарана кандидатката на Европейската национална партия да одобри по-прогресивна стратегия, изключително във връзка с миграцията, климатичните промени и обществените въпроси.

Не е изключено социалистите в Европарламента да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Еврокомисията, показа пред Радио "Фокус " и президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той добави, че дали това ще се случи, е към момента рано да се каже, само че посочи, че още по време на договарянията е отправил рекомендация към сътрудниците си министър председатели социалисти, че в случай че съгласуваният пакет не е в полза на политическите цели на европейските социалисти - да не се приема.

Станишев изясни, че в случай че номинацията за ръководител на Еврокомисията не се гласоподава, това ще бъде в границите на разпоредбите на Европейски Съюз, тъй като Европейският съвет има пълномощието да предлага претендент, а Европарламентът има пълномощието да утвърждава или да не утвърждава оферти претендент.

Гласуването в Европейския парламент за новия ръководител на Европейската комисия ще се организира сред 15 и 17 юли.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР