Група висши офицери в Габон обявиха чрез националната телевизия, че

...
Група висши офицери в Габон обявиха чрез националната телевизия, че
Коментари Харесай

„Да възстановим сигурността“: Кои бяха военните преврати в Централна Африка през последните години

Група висши офицери в Габон оповестиха посредством националната телевизия, че се завзели властта и резултатите от последните избори в страната са анулирани.

Това стана малко, откакто резултатите демонстрираха, че президентът Али Бонго Ондимб печели трети мандат.

Снимка: Reuters

Ако военният прелом е сполучлив, то той ще бъде осмият от 2020 година насам в Западна и Централна Африка, предава Ройтерс.

Нигер

През юли армията в Нигер задържа президента на страната в двореца му и посредством националната телевизия оповестиха, че са завзели властта, с цел да сложат завършек на „ влошаващата се обстановка със сигурността и неприятното ръководство “.

Снимка: Reuters

Няколко дни по-късно военната хунта разгласи, че началникът на президентската армия Генерал Абдурахман Тиание е новият държавен глава.

Буркина Фасо

През януари 2022 година армията на Буркина Фасо смъкна президента Рох Каборе след обвинявания в крах в преодоляването на насилието от страна на ислямистки бойци. Лидерът на преврата Пол-Анри Дамиба даде обещание да възвърне сигурността, само че спорът се изостри.

Снимка: Getty Images

Стигна се и до втори прелом през септември същата година, когато актуалният водач на хунтата Ибрахим Траоре завзе властта.

Гвинея

През септември 2021 година командирът на специфичните сили полковник Мамади Думбуя смъкна президента Алфа Конде. Година по-рано Конде промени конституцията на Гвинея, с цел да заобиколи рестриктивните мерки, които биха му попречили да се кандидатира за трети мандат. Решението му провокира отрицание и вълнения.

Снимка: Getty Images

Думбуя стана краткотраен президент и даде обещание преход към демократични избори в границите на три години, само че към момента не е направена пътната карта за връщане към конституционно ръководство.

Чад

През април 2021 година армията на Чад пое властта, откакто президентът Идрис Деби беше погубен при посещаване на войските на страната, сражаващи се с бунтовници.

Според конституционната рамка на Чад ръководителят на Народното събрание трябваше да стане президент, само че боен съвет разпусна Народното събрание „ в името на гарантирането на стабилността “.

Снимка: Getty Images

Генерал Махамат Идрис Деби, наследник на убития президент, бе назначен за краткотраен президент и претрупан със задачата да следи 18-месечния преход към избори. Противоконституционното предаване на властта докара до протести в столицата Нджамена, които бяха потушени от военните.

Мали

През август 2020 година в Мали, военна група, ръководена от Асими Гоита, смъкна президента Ибрахим Бубакар Кейт. Превратът бе предшестван от антиправителствени митинги поради влошената сигурност, противоречивите парламентарни избори и обвинявания в корупция.

Под натиска на съседите си хунтата се съгласи да даде властта на държавно управление с граждански началник, като то да провежда прехода към демократични избори през февруари 2022 година.

Снимка: Getty Images

Лидерите на преврата влязоха в конфликт с краткотрайния президент и проведоха втори прелом през 2021 година. Предвижда се страната да организира президентски избори през февруари 2024 година, с цел да се върне към конституционно ръководство.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР