Група висши габонски военни се появиха по националната телевизия в

...
Група висши габонски военни се появиха по националната телевизия в
Коментари Харесай

Военен преврат в Габон: Свалиха от власт 54-годишна династия

Група висши габонски военни се появиха по националната телевизия в ранните часове на сряда и оповестиха, че са поели властта, минути откакто изборният орган на страната разгласи, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат, оповестява Reuters.

Офицерите обявиха, че съставляват всички сили за сигурност и защита в централноафриканската страна. Те оповестиха, че резултатите от изборите са анулирани, всички граници са затворени до второ разпореждане и държавните институции са разпуснати.

След телевизионното изказване в столицата Либервил са се чули звуци от пукотевица, оповестява сътрудник на Reuters.

Няма неотложен коментар от държавното управление на страната-членка на ОПЕК, нито известия за местонахождението на Бонго, който за последно беше забелязан обществено, когато гласоподава на изборите в събота.

" В името на габонския народ взехме решение да защитим мира, като сложим завършек на настоящия режим ", се споделя в изказването на военните.

Военнослужещите се показаха като членове на Комитета за преход и възобновяване на институциите.

Държавните институции, които те оповестиха за разпуснати, включват държавното управление, сената, националното заседание, конституционния съд и изборния орган.

Ако успее, превратът ще бъде осмият в Западна и Централна Африка от 2020 година насам след Мали, Гвинея, Буркина Фасо, Чад и Нигер.

Миналия месец военните сграбчиха властта в Нигер, изпращайки ударни талази в Сахел и засмуквайки световни сили със заложени стратегически ползи.

Напрежението в Габон беше високо на фона на опасения от вълнения след съботния президентски, парламентарен и законодателен избор, при който Бонго се опитваше да удължи 56-годишната власт на фамилията си, до момента в който опозицията настояваше за смяна в богатата на нефт и какао, само че бедна страна.

Липсата на интернационалните наблюдаващи, прекъсването на някои задгранични излъчвания и решението на управляващите да спрат интернет услугите и да наложат вечерен час в цялата страна след гласуването породиха опасения по отношение на прозрачността на изборния развой.

Габон осуети опит за боен прелом през януари 2019 година, откакто бойци превзеха за малко държавната радиостанция и излъчиха известие, в което се споделя, че Бонго, който е получил инсулт месеци по-рано, към този момент не е кадърен за работа.

Ситуацията беше възобновена часове по-късно, откакто двама от обвинените заговорници бяха убити, а други задържани.

Габонският изборен център заяви по-рано в сряда, че Бонго е спечелил изборите с 64,27% от гласовете и че главният му противник Алберт Ондо Оса е на второ място с 30,77%.

64-годишният Бонго, който наследи татко си Омар като президент през 2009 година, се състезаваше против 18 кандидати, шестима от които поддържаха Ондо Оса в опит да стеснят конкуренцията.

Правителството разгласи, че прекъсването на мрежата и комендантският час са нужни за попречване на разпространяването на подправени вести и за отбрана на публичната сигурност. Оспорваната победа на Бонго на изборите през 2016 година предизвика бурни митинги, които доведоха до опожаряване на постройката на Народното събрание.

Неговият екип отхвърли обвиняванията в машинация от страна на Ондо Оса и неговия опозиционен съюз.

Европейският съюз не беше поканен да следи тези избори. Наблюдатели от Европейски Съюз преди този момент сложиха под подозрение валидността на дребната победа на Бонго на президентските избори през 2016 година

В понеделник организацията за наблюдаване на медиите " Репортери без граници “ изрази угриженост по отношение на блокирането на интернет и краткотрайното спиране  в Габон на предавания на френските интернационалните новинарски канали RFI, France 24 и TV5 Monde.

" RSF осъжда поредицата от офанзиви против свободата на пресата и осведомителния плурализъм, обстоятелства, които евентуално ще компрометират прозрачността (на) общите избори “, се споделя в обява онлайн.

Опозицията оспори и двете предходни изборни победи на Бонго. Той пристигна на власт за първи път през 2009 година след гибелта на татко си Омар Бонго, преди да бъде избран отново през 2016 година

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че министрите на защитата на страните членки на Европейски Съюз би трябвало да обсъдят обстановката в Габон, съобщи Ройтерс.

Ръководителят на европейската дипломация добави, че в случай че военният прелом в африканската страна бъде доказан, това ще направи района още по-нестабилен.

" Ако се получи удостоверение, че е сбъднат боен прелом, то това е следващият случай, който покачва неустойчивостта в целия район ", съобщи Борел на неофициалната среща на министрите на защитата на страните членки на Европейски Съюз в Толедо, Испания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР