Група учени изказаха хипотеза, че вкусовите качества на водката може

...
Група учени изказаха хипотеза, че вкусовите качества на водката може
Коментари Харесай

Каква е тайната на вкуса на водката?

Група учени изрекоха догадка, че вкусовите качества на водката може да са свързани с особените структури от водни молекули, образуващи се към молекулите на етанола, оповестява Science News.

В публикация за изданието Journal of Agricultural and Food Chemistry откривателите, измежду които има и руснаци, настояват, че към молекулите на алкохола се образува " клетка " от водни молекули.

За задачите на науката били проучени пет марки водка - Skyy, Belvedere, Grey Goose, Oval и " Столичная ". Спектрографският разбор посочил, че водните структури са леко разнообразни за всяка марка. Предположението е, че при всеки вид водка в " клопката " от водни молекули попада друг брой етанолови молекули.

Най-много такива структури имало в марките Belvedere и Oval. Учените акцентират, че това не значи, че тези марки са по-добри или по-лоши от другите, те просто имат личен темперамент.

От тази догадка следва, че при външно влияние, при мощно разлюляване, да вземем за пример, водните структури могат да се разпадат и по този начин да се трансформира усетът на водката.

Редица учени посрещат скептично изводите на екипа. Според критиците, тези структури биха могли да съществуват в примес от вода и етанол, само че единствено при ниска температура и високо налягане.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР