Група латиноамерикански държави призоваха днес да бъде увеличена помощта за

...
Група латиноамерикански държави призоваха днес да бъде увеличена помощта за
Коментари Харесай

Съседите на Венецуела търсят помощ за справяне с мигрантската криза

Група латиноамерикански страни приканиха през днешния ден да бъде увеличена помощта за хилядите венецуелски емигранти, напуснали родината си на фона на икономическия й колапс, предава Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Единайсет страни от района подписаха декларация в еквадорската столица Кито, призоваваща към " доста увеличение " на ресурсите за справяне с емигрантската вълна от Венецуела, избрана наскоро от организация на Организация на обединените нации като " спешен миг ".

Декларацията, подписана от Аржентина, Бразилия, Еквадор, Коста Рика, Колумбия, Чили, Мексико, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай, бе призната след двудневна среща на работни групи. Документът приканва да се усили помощта за венецуелските емигранти както от самите страни, по този начин и от Организация на обединените нации и други профилирани интернационалните организации. Страните също по този начин приканват Каракас да откри процедури, посредством които да обезпечи на всички венецуелци да бъдат издадени документите, нужни им за свободно придвижване през границите. Държавите, подписали декларацията, са се договорили също по този начин да основат районна стратегия за продан на информация за венецуелските емигранти за да се обезпечи ред и сигурност на миграционните потоци.

Венецуела не е взела участие в срещата, въпреки да е била поканена, означиха уредниците.

От 2015 година на 1,6 млн. венецуелци са напуснали страната си, като 90 % от тях идват в прилежащи южноамерикански страни, съгласно данни на Организация на обединените нации.

Същевременно венецуелските управляващи отхвърлят в страната да има филантропична рецесия, добавя ТАСС. Те жигосват данните като политически стимулирани и " подправени вести ", целящи да оправдаят задгранична интервенция в работите на страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР