Група китайски учени от Центъра за контрол и превенция на

...
Група китайски учени от Центъра за контрол и превенция на
Коментари Харесай

Пандемията в развитие: Два сценария за настъплението на COVID-19

Група китайски учени от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите и редица проучвателен институти, ръководени от професор Сю Дзянго, моделират развиването на пандемията на ковид а през 2021 година, написа South China Morning Post. В най-лошия случай общият брой на хората, инфектирани с ковид в международен мащаб, ще се усили от 92 милиона на 170 милиона през идващите два месеца. В същото време професор Сю Дзянго отбелязва, че една пета от общия брой болести в света ще бъде в Съединени американски щати.

„ В началото на март броят на умрелите от COVID-19 може да нарасне до пет милиона “, сподели той.

За да се сбъдне най-оптимистичният сюжет, е належащо всички да се придържат към разпоредбите за обществено разграничаване и носене на маски, държавните управления на страните са подхванали единствено ефикасни ограничения и е разгърната стратегия за всеобща имунизация.

Но даже в случай че всички тези условия са изпълнени, съгласно изчисленията на китайски учени, още триста хиляди души ще умрат от COVID-19 по света до началото на март тази година.

Според тях главният проблем е, че вирусът SARS-CoV-2, сходно на грипа, се развива и трансформира. Това значи, че акомодацията на вируса към човешкото тяло може да докара до сезонния темперамент на болестта, което доста ще усложни битката с него.

Световната здравна организация (СЗО) предложи да не се изисква документ за ваксина против ковид като изискване за интернационалните пътувания.

Аргументът е, че има „ сериозни незнайни “ по отношение на успеваемостта на имунизациите при понижаване на болестта, както и лимитираната наличност, заяви „ Гардиън “.

„ Понастоящем не въвеждайте условия за доказателство за имунизация или имунитет за интернационалните пътувания като изискване за влизане, защото към момента има сериозни незнайни във връзка с ефикасността на имунизацията за понижаване на заразяването и лимитираната наличност на ваксини “, счита комисията по изключителни обстановки на СЗО.

Доказателството за имунизация не би трябвало да освобождава пътуващите от спазването на оповестените ограничения при интернационалните пътувания, ориентирани към понижаване на риска от заразяване.

В листата с рекомендации 19-членният екип от самостоятелни специалисти на СЗО приканва страните да следят за разновидности на вируса като тези, разпознати във Англия и Южна Африка, с цел да оценят резултата на имунизациите върху тях.

Те приканват за поощряване на прехвърлянето на технологии в страни с ниски и междинни приходи с евентуален потенциал за ускорение на световното произвеждане на ваксини против Covid-19.

Необходими са и спомагателни проучвания по отношение на „ сериозните незнайни “ за успеваемостта на имунизацията против ковид при заразяване, продължителността на имунитета против болестта и асимптомното протичане на заболяването, както и продължителността на имунитета след зараза или имунизация и отбраната след еднократна доза, считат специалистите на СЗО.

В австрийската столица Виена през днешния ден ще се организира огромна проява на съперниците на ограниченията против ковид а, в която ще вземат участие и последователи на тайните теории и екстремисти, оповестяват локалните медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Според наблюдаващи това ще е най-голямата проява, чакат се към 30 000 души от цяла Австрия. Полицията заяви, че е забранила няколко митинга, планувани за събота, включително и утрешния огромен протест, защото уредникът към този момент е провеждал манифестации, на които не са били спазвани условията за носене на маски и съблюдаване на отдалеченост.

В последния миг обаче са се намесили незнайни до момента на полицията съидейници на уредника и те са записали утрешната демонстрация. Митингът ще се състои на огромния площад „ Хелденплатц “ в центъра на Виена.

На конференция през вчерашния ден министърът на опазването на здравето Рудолф Аншобер сподели, че цяла Европа е разтревожена от бързоразпространяващия се вариант на Covid-19, открит във Англия.

За да се откри бързо дали и до каква степен в Австрия са се популяризирали този и други варианти, се вършат разбори на отходните води. Допълнително на позитивните проби се прави проучване, с цел да се откри от кой вариант е вирусът, причиняващ Covid-19.

В момента в Австрия има 100 случая със подозрение за болест с „ английския “ вариант. Министърът обърна внимание на обстоятелството, че сега във Англия, Ирландия и Словакия този вариант се популяризира доста бързо, в Дания случаите са хиляда, в Швейцария - 6 % от инфектираните.

„ Фазата до Великден ще е най-трудната фаза на пандемията “, съобщи министърът. Очаква се на конференция в неделя австрийският канцлер Себастиан Курц да разгласи новите ограничения за преодоляване на пандемията, които евентуално ще са още по-рестриктивни, разясняват наблюдаващи.

Индия стартира да имунизира през днешния ден против коронавирус здравните си служащи, поставяйки началото на имунизационна акция, която евентуално е най-голямата в света, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Индия е един от най-големите в света производители на ваксини и има едни от най-мащабните имунизационни стратегии, само че провокациите пред актуалната акция са извънредно огромни, отбелязва АП.

Властите се надяват до юли да слагат ваксини на 300 милиони души, колкото е почти популацията на Съединени американски щати. Предстои първо да бъдат ваксинирани 30 милиона лекари, медицински сестри и други чиновници от първа линия на битката със болестта, а по-късно още 270 милиона души на възраст над 50 години, както и със съпътстващи болести, които ги вършат изключително уязвими за ковид а. За тази категория няма възрастови ограничавания.

Стартът на акцията в директен ефирен ефир даде министър председателят Нарендра Моди. А на страницата си във Facebook той написа, че с имунизацията Индия навлиза в решаващата фаза на битката си с пандемията, провокирана от ковид ната зараза.

Ваксинационната акция, оповестена от управляващите като " най-масовата в света ", започва през днешния ден в 3006 пункта във всичките 28 щата и територии на Индия. В първия ден във всеки пункт ваксина ще бъде сложена на към 100 души.

В първия стадий ще се употребяват два препарата - " Ковишилд ", разработен от британско-шведската компания " АстраЗенека " и Оксфордския институт, и " Коваксин " на индийската компания Бхарат Байотек (Bharat Biotech). И двата се създават в Индия.

Преди да стартира всеобщата имунизация, на 2 и 8 януари в Индия бяха извършени национални учения по имунизиране, при което бе тествано по какъв начин работи онлайн платформата Co-WIN, както и основаната т.нар студена верига за превозване и запазване на имунизациите, които имат потребност от избран температурен режим.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР