Гроздето от сортовете мерло и каберне в община Сандански се

...
Гроздето от сортовете мерло и каберне в община Сандански се
Коментари Харесай

Бъчвите остават празни: Лозари не набраха и по килограм грозде

Гроздето от сортовете мерло и каберне в община Сандански се продава на цени от 1.20 лв. и 2.00 лв. за болгар, настояват осведомени. При изкупуване на огромно количество цената на алените сортове може да падне до 1.00 лева

Тази година съвсем всеки втори лозар е безапелационен, че не може да изпълни даже бъчвите в дома си, защото годината се обрисува да е една от най-слабите.

За първи път в лозарските села Хърсово, Катунци, Виногради, Враня и Петрово има стопани, които не набраха и по кг грозде. Причината съгласно агронома Иван Велков е дъждовната пролет, когато някои от лозарите не съблюдаваха периодите за напръскване в точния момент и това докара до увреждане на лозята. Най-тежка е картината с белите сортове болгар и сандански мискет, показа Велков.

В Катунския регион лозето към 60 % е повредено. В Сандански съвсем е събрано към този момент мерлото и кабернето, през вчерашния ден на места имаше гроздоберачи, които приключваха с прибирането на реколтата.

В лозовия масив на семейство Кисови интензивно в акцията се включи и дребният Любо, който зорко пазеше касетките с грозде. Семейството е предостатъчно от реколтата.

„ Ще успеем да напълним бидоните. Всичко е за персонална консумация, не продаваме ”, сподели бащата на Любо – Георги. Майката Ани също се включи интензивно в беритбата и сортирането на гроздето.

Пенсионираният пожарникар Красимир Иванов пък показа, че от 5 декара болгар е събрал едвам 150 кг.

„ Това е количество за едната бъчва, другите 15 ще останат празни. Няма да закупувам, тъй като цената е прекомерно висока – 2.00 лева за кг. Могат и да ми смъкнат сътрудниците, само че и на 1.80 лева ми е висока цената. Тази година ще купуваме домашна ракия и вино.

Колко може да изпие едно семейство – като си върша сметка, по 50 литра домашна ракия за година ни стигат, а вино, в случай че би трябвало да купя, ще е стотина литра. Или по груби калкулации, за ракия и вино ще дам към 1000 лв.. Поносимо е за фамилията ми, защото аз и синът ми пием по една ракия вечер, а брачната половинка ми избира алено вино ”, описа Красимир.

Ангел Иванов, който бе на лозовия масив в м. Подината в Сандански с щерка си, зетя и внучките, съобщи:

„ Пазарил съм всичкото количество на цена от 1.00 лева на кг за сортовете „ Мерло ” и „ Мелник ”. Цената за мен е преференциална. Хората идват тук, взимат, товарят и заплащат на място. Тази година няма да пълня бидоните, тъй като останах самичък, аз не употребявам алкохол. Ще продам всичкото количество ”, сподели Ангел. От декар той е прибрал по към 700 кг грозде.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР