Грис, бял ориз и пакетираните зърнени закуски бяха посочени за

...
Грис, бял ориз и пакетираните зърнени закуски бяха посочени за
Коментари Харесай

Посочиха най-вредните за здравето зърнени храни

Грис, бял ориз и пакетираните зърнени закуски бяха посочени за най-вредните зърнени храни, които слагаме на трапезата си. Това разкри диетологът, лекар на медицинските науки Маргарита Королева пред " Москва 24 ", съобщи dariknews.bg.

Като най-вредния артикул измежду тях лекарят уточни грис. Не единствено тъй като е доста високовъглехидратна храна, само че и тъй като има високо наличие на глутен, защото се прави от пшеница. " Глутенът е лепило, което " циментира " микровилите на тънките вътрешности, изключвайки ги от храносмилателната и асимилиращата им функционалност. Следователно с такива артикули не би трябвало да се злоупотребява ", поучава Королева.

По думите ѝ доста родители вършат неточност, като хранят дребните деца точно с грис. " Освен чувството за задоволеност, той не носи никаква изгода за тялото ни. Тоест хранителната стойност е доста ниска ", показва диетологът.

Тя не предлага потреблението и на бял ориз, защото след излющването му, той губи потребната си обвивка.

" Полезността на зърнените култури е в обвивката, която е цялостна с витамини, минерали и фибри. Всички зърнени култури, които са подложени на спомагателна обработка и са превърнати в пречистен артикул, който не се среща в природата, са нездравословни за тялото ни ", отбелязва специалистът.

Тези храни са богати на елементарни въглехидрати и огромно количество нишесте. Те имат висок гликемичен показател, който нарушава инсулиновия уред на панкреаса и водят до наднормено тегло.

Освен това експертът не предлага да се ядат известните зърнени закуски в картонени кутии, защото съдържат доста захар.

" Те се вършат от зърнени култури, които също са оптимално обработени. В тях остава единствено нишестената част от зърното и се прибавят хранителни оцветители, подобрители на усета или мляко на прахуляк. Те освен имат ниска хранителна стойност, само че също са най-вредни заради огромното количество захар в състава им. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР