Грипът ще дойде по-сериозно след 1-2 седмици, но епидемично разпространение

...
Грипът ще дойде по-сериозно след 1-2 седмици, но епидемично разпространение
Коментари Харесай

Грипът идва по-сериозно след 1-2 седмици, но епидемия - в края на януари

Грипът ще пристигна по-сериозно след 1-2 седмици, само че епидемиологично разпространяване у нас се чака в края на януари. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Покрай фамилните празници и ваканциите ще се забави малко разпространяването. И го очаквам към този момент февруари-март, когато ще има повече случаи.

В момента в България съвсем няма грип. Преди 2 седмици се разбра за първия случай при над 40-годишна жена - H3N1. Обикновено грипът идва при нас и има епидемиологични размери през декември, когато децата се върнат от чужбина и когато българите тръгнат по Европа, изясни професорът.

Сега в границите на Европа най-вече грип има в Малта, по-малко в Германия и Португалия.

Не бива да отписваме още ковид, ето и през днешния ден има 13 умряли. Това е доста, тъй като при хора, които боледуват втори-трети път от ковид се оказа, че се наслагва увредата в дребните кръвоносни съдове. Затова би трябвало да не се изчаква, в случай че си с съпътстващи болести или доста възрастен, да се търси здравна помощ по-рано и да се сложи за О2, предложи проф. Кантарджиев.

Тъй като тестванията за ковид понижиха, всички сме щастливи, че няма зараза. Затова би трябвало първо, болните да си стоят у дома. Второ, да се проветрява по-често при доста хора в едно помещение. Трето, да не се подиграваме на тези, които стоят с маски в градски превоз, сподели още професорът.

В момента са всички респираторни вируси, включително грипът, който ще пристигна след 1-2 седмици по-сериозно.

Обикновено всички инфекции стартират с болки в гърлото, сподели проф. Кантарджиев. И предложи - след закуска да се взима резенче лимон със сода се изяжда и след 2 часа гърлото няма да те боли. За по-малките деца - изстискан лимон със сода.

Витамин Д след декември е хубаво да се взима. Не бива витамини и имуностимулатори да се вземат непрекъснато, би трябвало да има спирания и с отмора, предложи той. Най-хубавата имуностимулация са хубавите страсти, умереното придвижване, вярната храна, в това число традициите на българската кухня - кисело зеле, туршии, които са ферментирали.

Не си коства непрекъснато да се одобряват пробиотици, тъй като няма резултат. Хубаво е стомашната флора да се възвръща с вярно хранене, добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР