Гримът променя начина, по който другите ни възприемат, и неслучайно

...
Гримът променя начина, по който другите ни възприемат, и неслучайно
Коментари Харесай

Как гримът променя начина, по който ни възприемат

Гримът трансформира метода, по който другите ни възприемат, и неслучайно дамите му отделят толкоз време. Проучване е открило, че мъжете възприемат гримираните дами като излъчващи повече авторитет, а жените възприемат другите дами, които носят грим, като по-доминантни – а също и като по-промискуитетни.

Ръководител на изследването е Виктория Р. Милева, социалния психолог от български генезис от Университета на Стърлинг, Шотландия. Екипът на Милева организира два опита, в които ползват общоприет грим към женски лица благодарение на компютърен програмен продукт. След което карат участниците в опита да класират дамите на фотосите по канара, оценяваща няколко качества: прелест, авторитет и доминантност. В по-голямата си част мъжете и дамите имат консенсус за привлекателността на гримираните дами. Но двата пола са на разнообразни отзиви по отношение на преценката за престижа и доминаността. Единствено мъжете приписват повече авторитет на гримираните дами.

Учените организират втори опит, с цел да изследват дали усещането за доминантност от страна на дамите е обвързвано с ревнивост.  В сходство с упованията, резултатите демонстрират, че дамите „ изпитват повече ревнивост по отношение на дамите, които носят козметика. “ Нещо повече, Милева и екипа ѝ откриват, че гримираното лице на една жена се интерпретира от дамите като знак, че тя е „ по-привлекателна за мъжете и по-промискуитетна. “

В известието си за медиите Милева отбелязва, че резултатите от проучването са изключително използвани в областта на заетостта. В интервютата за работа това дали носи повече или по-малко грим, може да окаже позитивно или негативно влияние, според от позицията и интервюиращите.

Разбира се, в личността на една жена има доста повече, от това, което може да се заключи – вярно или неправилно – от външния ѝ тип. И е ужасно неприятно, че от метода, по който изглежда една жена, зависи дали я възприемат като способена, властна, мечтана или даже промискуитетна. Със сигурност на пазара на труда действителните умения, интелигентността и опитът са по-важните качества, на които си коства да отделим внимание, в сравнение с безупречното чело и съвършените устни. Но доколкото външният тип продължава да въздейства върху визията, която построяваме за себе си у другите, няма нищо неприятно в това да използваме малко козметика в своя изгода. Или в някои случаи, както демонстрира цитираното проучване, да я понижим.

Източник: Psychology Today

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР