Григор Димитров вече несъмнено е сред играчите с най-сериозен опит

...
Григор Димитров вече несъмнено е сред играчите с най-сериозен опит
Коментари Харесай

Григор: Вярвам, че мога да се завърна на върха; изпитвам същата тръпка към играта

Григор Димитров към този момент безспорно е измежду играчите с най-сериозен опит в ATP Тура и постоянно напоследък му се постанова да отговоря на въпроси, които се отнасят до бъдещите му проекти свързани с неговата кариера и вероятно отричане. Първата ни ракета обаче е надалеч от сходни мисли и през вчерашния ден се завърна победоносно на конкуренцията във Вашингтон, където надигра на старта Адриан Манарино, а ето какво показа хасковлията в последвалата си конференция:

Поздравления, Григор! Запази съвършения си баланс против рисков противник. Как се чувстваш?

- Добре. Не се бях състезавал отдавна. Хубаво е да се завърна с победа. Беше мъчно, само че събитията са такива и не преставам напред. Трябва да остана фокусиран за идните борби, а в същото време се надявам моето тялото да остане крепко и да имам опция да работя всеки ден, което ще ми помогне доста за в бъдеще.

Как протече възобновяване ти след Уимбълдън? И с каква настройка беше за отминалия мач?

- Просто желаех да си умря за известно време. Рядко получаваш късмет да си надалеч от тениса в хода на годината и когато се контузих на Уимбълдън, то си споделих по какъв начин би трябвало да направя пауза. Прекарах известно време вкъщи и върших неща, които не са свързани със спорта. Насладих си на това време и го оцених, като в същото време продължих да работя върху себе си и своето тяло. След това се завърнах на корта и бях подготвен да вземам участие в шампионата. Беше доста тежък мач. Играл съм голям брой пъти против Адриан и в никакъв случай не е елементарно, тъй като той не ти дава темп. Изиграх доста мощен първи сет, единствено че не можах да печеля в поредни елементи. Това ще ми коства малко повече сила, само че се усещам добре и съм разчувствам още веднъж да играя всеки ден.



Щеше ли да направи тази пауза, в случай че не беше контузен?

- Така мисля. Трябва да почиваш през някои седмици, когато към този момент си от 13 години в Тура. Вече съм на стадий от кариерата си, в който е нужно да сортирам деликатно участията си. Усетих, че някои неща отвън корта могат да бъдат по-полезни за мен в дълготраен проект от непрестанните тренировки. Наясно съм по какъв начин да играя тенис и съм печелил огромни шампионати, побеждавайки съвсем всички най-големи играчи. Вярвам, че моят опит може да бъде преимущество по отношение на останалите играчи, защото възрастта е единствено число и ще не преставам, до момента в който съм благополучен да играя.

Преди 7-8 години едва ли щеше да си вземеш такава пауза. Сега обаче си на 31 години, подхождаш по-мъдро и можеш да си го позволиш. Вземаш ли образец от Федерер, който също през времето понижи участията си, вярвайки, че би могъл да реализира задоволително мощни резултати и по този метод?

- Вярвам, че хубостта в спорта се крие в другите характерности. Никога не съм се влияел дотам от някой различен. Роджър, Анди, Рафа и Новак са в своя друга лига. Тяхното завещание сигурно е огромно и доста тенисисти следят играта им, с цел да се усъвършенстват. Моята вероятност обаче е друга по въпроса. Научил съм доста разнообразни неща от всеки един от тях, само че имам задоволително положителни хора към себе си, които в никакъв случай не са ме карали да върша нещо принудително и съм признателен.

Моите родители не са упорствали да играя тенис, както и за всяко останало нещо. Винаги съм вземал решенията си независимо. Тенисът е единствено една дребна парченце от живота и съм имал шанса да не съм отсъствал дълго заради травми. В момента просто се любувам на момента, защото 13 години в професионалния тенис не са по никакъв начин малко. Често се връщам обратно към миналите надпревари и се усмихвам от спомените си. Все още се усещам като дете, когато отида на шампионат. Ако нямаш тази тръпка вътре в себе си, то е по-добре да се отдръпнеш от спорта.

Какво искаш да постигнеш в предстоящ проект?

- Много. Аз меря триумфа по друг метод и няма да си кажа, че съм имал страхотна кариера, макар че съм печелил значими трофеи. Все още имам вяра, че мога да се завърна на върха и това е главната ми цел. Прекарал съм задоволително време в топ 20, 10, както и на третата позиция, тъй че съм прекосявал през процеса. Знам какво се изисква за сходно достижение и съм наясно, че мога да го реализира още веднъж. Това ще пристигна с постоянството и всичко зависи от мен. Винаги се пробвам да правя оценка положението си, когато съм на конкуренция и да преценява какви натоварвания може да понесе тялото ми.

Затова сходни почивки си значими и би трябвало да бъдеш интелигентен в съставянето си графика си за сезона. Важно е да използваш тези дни по верния метод, а огромната цел си остава завръщане в топ 10, а за какво да не направя и пробив в Големия шлем. Вече съм го реализирал и знам по какъв начин да играя дълги мачове. Важното е да остана здрав и по този начин да си давам късмет всякога, щом излизам на корта.



Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР