Григор Димитров вече над десетилетие е сред утвърдените имена в

...
Григор Димитров вече над десетилетие е сред утвърдените имена в
Коментари Харесай

Поглед в миналото: Когато младият Григор беше напът да подчини непобедения Надал в Монте Карло

Григор Димитров към този момент над десетилетие е измежду одобрените имена в мъжкия тенис и всеки последовател на играта е наясно, че българинът е кадърен да победи всеки един противник, когато играта му е във връхната си точка. Първата ни ракета единствено след броени дни ще открие клей сезона си с присъединяване на Мастърса в Монте Карло, а любовта му към този шампионат датира от надалеч по-отдавна.

Нека с вас се върнем към 2013-а година, когато младият Димитров изумява тенис света и остава на крачка от това да нанесе първа загуба на Рафаел Надал в Княжеството. Към този миг Гришо заема 34-тата позиция в ранглистата и в никакъв случай до момента не е реализирал победа на клей в главната скица на шампионат от сериите " Мастърс ". Българинът няма изключително добра връзка с алената настилка, като към този момент е записал две следващи отпадания в откриващия кръг на Ролан Гарос и неговият юношески възторг го кара да бъде прекомерно дръзновен на корта, което не всеки път е добра концепция върху земленото покритие.

Всичко обаче се трансформира преди тъкмо 11 години и Григор започва присъединяване си в Монако с безапелационен триумф над ветерана Ксавие Малис. Впоследствие 21-годишният играч реализира втората си победа над представител на топ 10 в своята кариера, надигравайки Янко Типсаревич с лекост, и към този момент всички си дават сметка по какъв начин хасковлията се трансформира от следващия млад гений в тенисист, с който противниците ще се преценяват в най-близко бъдеще. Това изказване може да звучи малко смело, само че то в цялостна степен демонстрира своята тежест още в идващия мач на Григор. В него той би трябвало да премери сили с Рафаел Надал и никой не му дава особени шансове, имайки поради събитието, че Матадора в никакъв случай до момента не е губил в Монте Карло, печелейки всичките си 45 дуела в границите на интервал от 9 години. Освен това Рафа е излизал като победител в 19 от откриващите си 20 мача през тогавашния сезон, което в оня миг е самобитен връх за него във въпросното направление.



Тези статистики обаче въобще не стряскат родния ни представител и той прави най-качествения си мач в миналото. Димитров неотдавна е посочил, че може да се оправи с всеки един конкурент, откакто е сервирал за спечелването на първия сет в срещите си с Джокович и Мъри, само че душeвността му го е предала в най-важните моменти. Този път младокът наподобява надалеч по-уверен в силите си и манакорецът е заставен да работи крепко за спечелването на всяка точка.

Откриващата част приключва с рутинното 6:2 в интерес на Надал, само че са минали над 40 минути от началото на мача и самият настоящ първенец усеща по какъв начин борбата занапред започва. Григор пък няма желание още веднъж да се предава пред друго от тенис величията и показва повече от трогателен тенис. Нашият съотечественик употребява всяка една опция, с цел да се измести на своя форхенд и пласира купища удари, които ибериецът може само да наблюдава по какъв начин профучават около него.

Българинът не се задоволява с вземането на нежна преднина и желае да пречупи противника по същия метод, по който той е пречупил него самия в предходния сет. Световният номер 34 покрива корта напълно и демонстрира благосъстоянието на арсенала си, защото на няколко пъти оставя на място Матадора, който даже не се пробва да доближи до тънко изпълнените къси топки на хасковлията. Съвсем скоро Димитров към този момент е изравнил общия резултат и всичко бива решено в трета част.

Там Григор продължава да бъде все по този начин нападателен и постоянно подхваща офанзиви към мрежата, където просто подчинява топката със напълно допиране. Българският тенисист наподобява в по-добра позиция и точно той дефинира хода на разиграванията, до момента в който Надал балансира на ръба, а публиката е приела нашето момче като един от тях и го е трансформирала в новия си любим.



Изведнъж физическите сили напущат родния ни представител, като Рафа не чака втора покана и осъществя пробив за преднина от 5:4. Все отново Димитров няма желание да сдава успеха, и тъкмо тогава печели благосклонностите на неутралните почитатели. Младежът се държи колкото да на краката си, единствено че черпи сили от несломимата си воля и избавя мачбол посредством свръхзвуков форхенд по правата, въпреки че е напът да се строполи върху корта.

Логичното се случва и Краля на клея излиза победител, само че Григор Димитров е направил сериозна поръчка пред света и името му бива запомнено от този момент до ден сегашен от тенис обществеността. Британското издание The Guardian излиза със заглавието, че 21-годишният състезател има външността и качествата да притегля вниманието на милиони фенове, а това ще донесе милиони долари на самия него. Надал също не икономисва комплиментите си за съперника и е уверен в идните му триумфи, в случай че продължи да се развива със същите темпове в идващите години.

Нашето момче пък няма желание да чака толкоз доста, и приема с усмивка упованията към себе си да се трансформира във водещ тенисист след известно време, споделяйки следното: " Да, може би е прекомерно рано и към момента нямам опита. Ще забележим. Усещам по какъв начин играя наедно с най-хубавите и желая да се съпернича с тях, само че не в миналото, а тук и в този момент " - разяснява самоуверено Гришо.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР