Григор Димитров постигна една от най-великите си победи в кариерата,

...
Григор Димитров постигна една от най-великите си победи в кариерата,
Коментари Харесай

Гришо постигна една от най-великите победи в кариерата си

Григор Димитров реализира една от най-великите си победи в кариерата, надигравайки Роджър Федерер на четвъртфиналите на US Open с 3:2 сета (3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2).

Българинът се класира на третия си полуфинал в Големия шлем след демонстрация на приказен темперамент в трагична борба, която продължи три часа и 10 минути.

Гришо победи безапелационно в петия сет, само че основната част бе четвъртата, която сподели, че е напълно изменен състезател. Великият му конкурент бе зависещ за първа победа в съперничеството им, която идва в осмия опит.

Така българинът справедливо се класира измежду най-хубавите четири и му следва конфликт с Даниил Медведев. Успехът е незабравим, макар 38-годишната възраст на швейцареца. Гришо мина психическа преграда, която мнозина негови почитатели и крайни критици смятаха за непреодолима.

Импулсът може да се окаже основен за триумф освен в Ню Йорк, само че и в идващите години. Не е инцидентно, че е четвъртият най-ниско ранкиран състезател, който стопира Федерер на шампионатите от Шлема. Постоянството му на първи сервис и общо 10 избавени благоприятни условия за пробив разстроиха играта на Маестрото. Димитров към този момент има победи над тримата най-големи тенисисти на нашето време. Освен това прави незабравим скок в ранглистата до 25-о място.

Мачът стартира по допустимо най-лошия метод. Григор загуби първото си подаване и небрежно изостана с 0:3 гейма. След това взе сервис гейма си и стартира да изравнява нещата - 2:4. Федерер сервираше страховито, само че противникът му последователно стартира да се отпуска и да му задава повече въпроси. Швейцарецът взе мъчно подаването си, с цел да поведе с 5:2. Изчака идващото и с непрекъснат първи сервис поведе в сетовете след половин час игра.

Григор стартира с съвършен гейм на нула втората част. Прогресът в играта му продължи и той стигна до първа точка за пробив, само че с ас Федерер не остави късмет. Въпреки всичко отпусна ръката и с безапелационното показване тормози швейцареца. Последният позволи пробив за 2:4, който бе вкоренен по страховит метод. При 5:2 и 0:15 българинът сподели изключителна еластичност, с цел да вземе красиво разиграване. Последва призрачен гейм, в който Димитров позволи пробив с двойна неточност - 4:5.

С непримиримо показване обаче, българинът направи рибрейк и справедливо изравни сетовете. Федерер изглеждаше обезпокоен и взе доста пребързани решения с непрестанни излизания на мрежата. Във втория сет те бяха осъдени.

Федерер изглеждаше уязвим и при започване на третия сет. При 2:2 пристигна страховит миг. Маестрото поведе с 40:0 на сервис на българина, само че това не смути Григор, който обърна с пет следващи точки. За жал се пропука в още идващото си подаване. Публиката приветства негов сбъркан първи сервис и двойна неточност донесе задатък от 4:3 за Федерер. В идващия гейм Григор изпусна две благоприятни условия да върне пробива и това се оказа основен миг. Сервисите на противника бяха прекомерно мощни и той играеше доста мощно в тези минути. Спечели третия сет с нов пробив - 6:3.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Четвъртият сет стартира с реакция на българина - пробив още в първия гейм, който бе вкоренен. В третия също игра доста добре, само че Федерер се закачи за 1:2. При 2:3 Григор изигра доста добър гейм, макар че даде опция за пробив. Моментът бе доста значим и задатъкът се резервира - 4:2.

Последва гейм, който не бе за хора със слаби сърца. След 12 минути и общо седем избавени точки за пробив, Федерер понижи на 3:4, а Григор можеше да съжалява за изпуснатите благоприятни условия. За благополучие неуспехът този път не влезе под кожата му и той реагира с безапелационно сервиране. Сякаш това бе моментът, който потвърди, че това не е същият Димитров, който познаваме.

При идващото сервиране сподели огромни топки. Спаси пет точки за пробив и при първия си сетбол изравни сетовете - 6:4.

Преди петия сет Федерер взе медицински таймаут поради проблем с кръста. Ритъмът на Григор не бе нарушен.

Сетът стартира с пробив на българина, който още веднъж бе елементарно вкоренен, както в четвъртия сет. Последва още една порция от същото за 4:0. Федерер се регистрира с два гейма, само че това не попречи на българина да продължи да го господства до края. 6:2 и историята на Григор бе пренаписана.

Източник: Дир
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР