Григор Димитров победи Ришар Гаске с 6:1, 4:6, 6:2 в

...
Григор Димитров победи Ришар Гаске с 6:1, 4:6, 6:2 в
Коментари Харесай

Григор Димитров тръгна с победа в Париж

Григор Димитров победи Ришар Гаске с 6:1, 4:6, 6:2 в дуел от първия кръг на " Мастърс " шампионата в Париж. 

Първи сет

Григор стартира с форхенд-уинър по противоположния диагонал незабавно след сервиса си, след което направи двойна неточност при повече риск в осъществяването на втория начален удар. Две следващи невърнати подавания някак компенсираха неналичието на сполучлив първи сервис, а след това офанзива към мрежата и завършващо воле завършиха гейма - 1:0.

Гаске ловко използваше широчината на корта с бекхенда си и правеше усещане, че цели форхенда на противника при сервис и от двете страни. Григор сбърка два форхенда, само че бързо по-късно се възползва от по-пасивна топка и вкара уинър със задната страна на ракетата. Французинът обаче също записа печеливш удар и изравни геймовете 1:1.

Григор направи неприятна неточност от форхенд пред опразнен корт и се стигна до 30-30, само че с два невърнати сервиса се опази от спомагателни проблеми - 2:1. Димитров натискаше малко повече с форхенда си и си завоюва две разигравания за 0-30, а първата неточност от бекхенд на Гаске означаваше два шанса за пробив. Ветеранът ги отрази и двете, като при последното разиграване българинът построи добра офанзива на мрежата, само че реши да не нападна минаващ удар и той се оказа на линията. Гришо провокира нова неточност на противника с мощен форхенд и си завоюва още един брейк-бол, само че не го материализира след илизане напред на Гаске и несполучлив лоб. Двойна неточност на 74-ия в света обезпечи четвърта опция за пробив и този път към този момент Димитров го реализира с няколко дълбоки форхенда - 3:1.

Пробивът обезпечи и самочувствие на Григор, който последователно повишаваше равнището на отиграванията си и даже означи уинър с къса топка от форхенд. Началният удар също изпълняваше функционалностите си, а с два атрактивни смача геймът бе извоюван на нула за 4:1. Още един бекхенд-уинър по противоположната права задмина съперника и Гришо поведе с 0-30, а нова двойна неточност донесе троен късмет за още един брейк. От третия опит българинът го направи с изключителна класа край мрежата и нова елегантна къса топка, този път от бекхенд, която провокира овации за 5:1.

Уинър номер 10 (контрапие от форхенд), номер 11 (минаващ бекхенд по диагонала) и номер 12 (форхенд по оголена права) свършиха задачата на Димитров - 6:1 за единствено 28 минути.

Втори сет

Гаске подсети за огромната си класа с два бекхенда от най-високо качество, посредством които въпреки всичко съумя да завоюва първото си подаване, само че губейки две точки в процеса, въпреки да сервираше с нови топки. Преди първия сервис-гейм на Григор за втория сет се появи статистика, която сподели, че началният му удар е пласиран само по диагоналите и в нито един % в тялото или по правата. За първи път в мача българинът трябваше да премине през обстановка 15-30, основно поради нарасналата експанзия на Гаске от ретур на второ подаване. Именно в тези моменти обаче Димитров предложи многообразие в сервиса си и съумя да обърне за 1:1, написа Sportal.bg.

Две следващи неточности от бекхенд на Гаске го сложиха в неволя при 15-40, само че Гришо направи едвам втората си непредизвикана неточност при опит за уинър от бекхенд и трябваше да се задоволи с дюс. Нов сгрешен удар по диагонала от задната страна на ракетата на французина обаче даде нова опция на Димитров, само че класно воле край мрежата на 74-ия в света възвърне паритета. Българинът още веднъж не вкара бекхенд по правата и загуби гейма - 1:2.

Два следващи аса (номер 2 и 3) по диагоналите в двете половини на корта разрешиха на Гришо да вземе бързо и елементарно подаването си на нула за 2:2. Елегантен минаващ удар от форхенд и двойна неточност на противника дадоха задатък на Димитров от 0-30, само че пък два поредни аса този път на Гаске му разрешиха да " изплува " и да поддържа интригата в сета - 2:3. Григор отново взе сервиса си без опозиция и поддържаше приблизително належащо време под 2 минути и половина - 3:3.

Публиката също стимулираше в допълнение Гаске, който без значение че имаше много повече компликации на своите подавания, направи 3:4 и продължи да се опазва от неприятностите, които го съпътстваха в предходния сет. За първи път от началото на тази част пък ветеранът стигна до 30-30 на посрещане, основно тъй като сантиметри не стигнаха на Григор да направи необикновен удар около мрежата острани на корта. Все отново, до драма не се стигна и българинът изравни 4:4, само че по-късно наклонността Гаске да печели сервис-геймове след две изгубени точки се съблюдава - 4:5.

Димитров трябваше да сервира за оставане в сета и за първи път в мача позволи шансове за пробив, въпреки и много бързо да ги обезврежда с повече дълбочина на форхендите. Неумело построена офанзива на мрежата обаче даде на противника нова опция за равнене на сетовете и с ретур-уинър от бекхенд Гаске съумя да сервира изненадата и да вкара борбата в решителна трета част - 4:6.

Трети сет

След като не записа нито един бекхенд-уинър във втория сет (2 от форхенд и 2 аса), Григор направи тъкмо това на старта на заключителната част, а след това провокира две неточности от страна на съперника и поведе с пробив за 1:0. Българинът не позволи разпределяне в виновния идващ гейм и не загуби нито точка, провокирайки още грешки от ракетата на Гаске - 2:0. Минаващ бекхенд, плюс подобен по правата се трансфораха в две точки за Димитров в идващия гейм, само че французинът също го матира с такова отиграване от главната линия. В последна сметка 74-ият в света си завоюва подаването и не разреши огромно закъснение в резултата - 2:1.

Григор позволи да се стигне до 30-30, само че по-късно осъществя изящна къса топка от бекхенд край мрежата, плюс обичаното си драйв-воле от форхенд от средата на корта за 3:1. Изключителен минаващ бекхенд след атлетична отбрана от главната линия изведе българина до задатък от 15-30 в идващия гейм, а неточност от форхенд на Гаске докара до късмет за пробив на първата ни ракета. Той обаче трябваше да отрази отличен сервис на французина и след това минаващият му бекхенд не се получи, а първокласен удар със задната страна на 74-ия в света му разреши да понижи изоставането си на 3:2.

Нов първокласен бекхенд на Гаске го изведе до 15-30, само че две следващи прелестни осъществявания с форхенд на Гришо обърнаха развоя на гейма, единствено че след това за повторно липса на баланс при удар доведоха до грешки. Два поредни хубави сервиса, в това число петия ас по диагонала, направиха резултата 4:2.

Последва пробив на Гришо, след което той взе и подаването си за 6:2 в сета и крайната победа.

Sharp
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР