Грета Тунберг се оттегля от фестивала на книгата в Единбург заради `greenwashing`

...
Шведската активистка за климата Грета Тунберг говори, докато участва в
Коментари Харесай

Шведската кампания за климата Грета Тунберг говори, докато участва в демонстрация с активисти в полза на закона за възстановяване на природата пред Европейския парламент Шведската активистка за климата Грета Тунберг говори, докато участва в демонстрация с активисти в подкрепа на закона за възстановяване на природата пред Европейския парламент - Авторско право FREDERICK FLORIN / AFP От Рут Райт  с AFP Публикувано на 04/08/2023 - 17:26•Актуализирано 17:33

Тя трябваше да присъства на събитие на годишния фестивал на 13 август.

Климатичната активистка Грета Тунберг се оттегли от дългоочакваното събитие на Международния фестивал на книгата в Единбург. Тя цитира „тежките“ инвестиции на спонсор в изкопаеми горива и ги обвини в „зелено измиване“.

„Като климатичен активист не мога да присъствам на събитие, което получава спонсорство от Бейли Гифорд, която инвестира сериозно в изкопаемите горива индустрия“, каза 20-годишният шведски активист в изявление на уебсайта на фестивала.

Тунберг трябваше да говори на събитието, озаглавено „Не е твърде късно да промените света“ на 13 август.

Билетите за събитието, което трябваше да се проведе в театър Playhouse с 3000 места, бяха разпродадени за по-малко от 24 часа.

Тези репортери се опитаха да подтикнат Грета Тунберг. Тя нямаше нищо от това. Грета Тунберг бе призната за виновна, че не се е подчинила на полицията по време на протеста за климата

Защо Грета Тунберг се оттегли от събитието?

В изявление на уебсайта на фестивала се казва: „Усилията за екологично чистене от страна на , включително спонсорство на културни събития, им позволяват да запазят социалния лиценз, за ​​да продължат да работят.

Не мога и не искам да бъда свързван със събития, които приемат този вид спонсорство.“

Тунберг често протестира срещу обекти за изкопаеми горива, наскоро заради отказа да се подчини на полицията в едно такова протестирам.

Какъв беше отговорът на фестивала?

Британската инвестиционна фирма Baillie Gifford и директорът на фестивала Ник Барли защитиха връзките си.

Барли каза: „Въпреки че съм разочарован че Грета няма да се присъедини към нас на 13 август, аз напълно уважавам нейното решение. Споделям мнението на Грета, че във всички области на обществото скоростта на напредък не е достатъчна.

Въпреки това, като аплодираме Грета за това, че отстоява нейните принципи, ние също трябва да отстояваме нашите.

Фестивалът на книгата съществува, за да даде платформа за дебат и дискусия около ключови въпроси, засягащи човечеството днес - включително извънредната климатична ситуация.

Като благотворителна организация не бихме били в състояние да предоставим тази платформа без дългосрочната подкрепа на организации като Бейли Гифорд.“

„Фестивалът на книгата съществува, за да даде платформа за дебат и дискусия около ключови проблеми, засягащи човечеството днес - включително извънредната климатична ситуация."

Барли добави, че те вярват, че фирмата е "част от решението на извънредната климатична ситуация".

Бали Гифорд, която спонсорира фестивала от 19 години, отрече да е „значителен инвеститор в изкопаеми горива.“

Гледайте как Грета Тунберг е отведена от полицията по време на протеста срещу вятърните паркове в Норвегия. Сега съдим състояние“: Грета Тунберг се присъединява към активисти в съдебно дело срещу шведското правителство

„Само два процента от парите на нашите клиенти са инвестирани в компании с някакъв бизнес, свързан с“, се казва в него.

Загуби от COVID-19 и "травматичен" спад в продажбите на билети накара организаторите на фестивала да разчитат на изяви на носители на наградата "Букър" и Тунберг, за да спасят посещаемостта и финансите.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР