Грешка в новата система на БУЛСТАТ регистъра е давала достъп

...
Грешка в новата система на БУЛСТАТ регистъра е давала достъп
Коментари Харесай

Грешка в новата система на БУЛСТАТ даде достъп до защитена информация

Грешка в новата система на БУЛСТАТ регистъра е давала достъп до предпазени персонални данни. В регистъра са вписани към 300 хиляди българи.

В първия работен ден на 2022 година системата е допускала, в случай че някой разполага с единния цивилен номер на различен човек, да види и неговия персонален адрес или телефон, както и номер на персонална карта. За това сигнализираха пострадали.
Снимка: btvnovinite.bg
Министрите на правораздаването Надежда Йорданова и електронното ръководство Божидар Божанов обаче отхвърлиха това да е теч на данни и обясниха обстановката със остарял закон, който занапред ще се поправя.

Хронология на събитията

Проблемът поражда в първите часове на 4 януари, когато стартира преобразуването на БУЛСТАТ кодовете.

Към оня миг те съответстват с Единния цивилен номер на записания. Във въпросната система са вписани главно хората със свободни специалности като юристи, консултанти, счетоводители.

Целта на промяната на идентификационния номер в действителност е таман да даде повече отбрана на данните.

Каква информация излиза на показ

Засегнатите настояват, че в системата излизала предпазена информация, в случай че се знае ЕГН-то на обещано лице. Юристът Гергана Върбанова пази фотография на това какви нейни данни са се виждали – ЕГН, номер на персонална карта, непрекъснат адрес, мобилен телефон.

„ От през вчерашния ден към този момент не са забележими безусловно всички данни, разбирайте ЕГН-то е заличено със звездички. В моя случай не се вижда към този момент персоналната карта, само че непрекъснат адрес продължава да е забележим – нещо, за което аз не съм давала единодушие “, изясни юристът.

Какво споделят управляващите

Според министъра на правораздаването Надежда Йорданова, на чието послушание е Агенцията по вписванията, теч на персонални данни няма и не е имало.

По думите ѝ все още са забележими непрекъснатите адреси на записаните, само че това е съгласно условие на закона, който работи от 2005 година Затова се готвят незабавно промени.

„ Предвиждаме всички данни, които са персонални да не бъдат във забележимата част на указател БУЛСТАТ, а да бъдат налични единствено за служебни информации “, разяснява Йорданова.
Снимка: btvnovinite.bg
Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов сподели: „ Много хора са проверявали и са стигнали до извода, че персоналните данни са там. Те са там от 20 години, само че поради смяната на системата от 4 януари множеството хора са разбрали това нещо “.

Според министъра на електронното ръководство системата на БУЛСТАТ е оценена, с цел да се види дали е имало скупчване на трафик към избрани физически лица - подобен не е засечен.

Какво споделят специалистите

И специалисти по киберсигурност предлагат системите, които се употребяват от жителите, да бъдат преосмислени и когато се пуска нова - тя да бъде обсъждана с всички заинтригувани страни.

„ Трябва да бъдат изменени законите, тъй че да се минимизира и събирането и излагането на персонални данни. Трябва да се пазят ясни логове – кой и за какво достъпва тази информация “, изясни Ясен Танев/

Във „ Facebook “ депутатът от Българска социалистическа партия Благовест Кирилов, който е член на Комисията по електронно ръководство, приканва управленията на Агенцията по вписвания, Информационно обслужване и Комисията за отбрана на персоналните данни да бъдат извикани в Народното събрание още идната седмица, за изясняване на проблема:

„ Поредният образец за неналичието на стандарти и надзор е теч на персонални данни на над 300 000 български жители, който можеше да бъде предотвратен с обикновени проби преди стартирането на новата система “.
Снимка: btvnovinite.bg
Най-големият скандал с приключване на персонални данни у нас е от лятото на 2019 година, когато от системата на Националната организация за приходите бяха източени данните на милиони българи. Мнозина от засегнатите водят каузи за това. Единици са съумели да получат обезщетение. Разследването още тече.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР